2019-02-21 10:14Pressmeddelande

Lågstadieelever uppfinner leksaker av återvunnet material

null

För första gången deltar nu kommunens lågstadieelever i Stora teknikutmaningen, där barnen själva ska tillverkar leksaker i återvunnet material. Syftet är att få upp teknikintresset.

I klassrummet hos årskurs två i Ingaredsskolan är det full fart. Barnen visar upp tomma kartonger och annat skräp de samlat in och ska använda sig av i framtida uppfinningar. Eleverna har nyligen börjat arbeta med Stora teknikutmaningen och på frågan om vem som skulle kunna tänka sig att jobba som uppfinnare i framtiden så åker snabbt nästintill alla händer upp i luften.

     — Jag gillar teknik. Man kan lära sig väldigt mycket och om man börjar med något lätt så kan man så småningom göra något jättestort som sprids över hela världen, funderar Edvard och håller upp två tomma tobleroneförpackningar som han hittat i skräpet.

     — Det här kanske kan bli till ett leksaksflygplan!

”De älskar detta”

Det är femte året i rad som Stora teknikutmaningen arrangeras för eleverna i Alingsås kommun och nytt för i år är alltså att även lågstadieeleverna deltar. De ska framöver försöka skapa leksaker som innehåller en rörelse av något slag. Syftet med utmaningen är att öka intresset för teknik bland både elever och lärare.

     — Barnen är jättetända och de älskar detta! De har mycket idéer och detta är en rolig och stimulerande uppgift samtidigt som barnen lär sig och får upp ögonen för teknik, säger läraren Christina Jacobson.

Inte för sent att anmäla sig

Bakom Stora teknikutmaningen står den kommunala teknikskolan KomTek, Sparbanken Alingsås, Chalmers tekniska högskola och Tekniska samfundet. Uppemot 1 000 grundskoleelever i Alingsås kommun har hitintills anmält sig till Stora teknikutmaningen och Cecilia Kleväng som är verksamhetsledare för KomTek Alingsås välkomnar fler klasser att ansluta sig. Dagens teknikutmaning hoppas hon i slutändan ska leda till fler ingenjörer.

     — Målet är att få upp teknikintresset och att få fler att söka till tekniska utbildningar. Teknik är både oerhört viktigt och roligt att jobba med för både elever och lärare, därför är det kul om ännu fler vill vara med och anmäla sina klasser till Stora teknikutmaningen.

Just nu pågår förberedelsefasen av arbetet för fullt ute på skolorna. För andraklassarna i Ingared innebär det att eleverna tittar på bilder och filmer för att få inspiration. Dessutom så har barnen intervjuat både små barn och äldre om deras favoritleksaker, berättar läraren Christina Jacobson.

     — Det stora i detta är att väcka ett intresse. Själva slutprodukten är inte det viktiga utan det är vägen dit. De kommer själva på idéer och det stärker deras självförtroende att vi lyssnar på dem.

Fina priser i potten

Högre årskurser har fått andra uppgifter. För fyrorna innebär Stora teknikutmaningen att deltagarna i återvunnit material ska skapa redskap till en skolgård. För de äldre eleverna blir det en helt annan uppgift: de ska arbeta med framtidens boende ur ett miljöperspektiv, och illustrera detta genom att tillverka en modell av i första hand återvunnet material.

Lagom till Framtidsveckan i april ska de leksaker lågstadieeleverna producerat ställas ut på Palladium i Alingsås och mellanstadiets arbeten ställs ut på Alingsås museum i maj. I potten finns bland annat två skolresor till Universeum som Sparbanken Alingsås står för.

Kontakt:

Cecilia Kleväng, verksamhetsledare för Komtek Alingsås, cecilia.klevang@alingsas.se, tfn: 073-41 54 991.
Christina Jacobson, lärare Ingareds skola, christina.jacobson@alingsas.se, tfn: 0322-507 71.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.


Kontaktpersoner

Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Enhetschef näringsliv och utveckling, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin