2023-03-28 05:00Pressmeddelande

Kaféstaden Alingsås firar 290 år

Ett fat med kakor och bullar och en kaffekanna. I bakgrunden syns en grupp människor som lyssnar på en fikaguide utanför Alingsås museum.Fikavandring i Alingsås.

I år är det 290 år sedan det första bageriet öppnade i Alingsås och det skall vi fira med fokus på fika-evenemang i kaféstaden.

Alingsås är känt för sin kafé- och bagerihistoria som i korthet lyder att de flesta kvinnor under 1700-talet behövdes i arbete och därför inte hann baka sitt egna bröd. Detta skapade behov av bagerier och ur det uppstod samtidigt en kafékultur. År 1733 öppnade Anders Sundgren sin bageribod på Stora torget i centrala Alingsås som den första i staden.

Fikavandra i Alingsås
I modern tid har man tagit fasta på Alingsås historieskrivning genom fikavandringarna. Fikavandringen startade 2016 och har lockat tusentals besökare till Alingsås kaféer sedan dess. Med exponering i bland annat New York Times (US) och The Guardian (UK) är fikavandringen en stor profilbärare för Alingsås och kaféstaden.

Fikavandringen är en guidad tur där man under cirka två timmars promenad besöker några av Alingsås välkända kaféer och får provsmaka deras bakverk men även ta del av stadens, bageriernas och kaféernas historia. 

— Våra fikavandringar har lockat många människor sedan starten och är fortfarande en välsmakande succé, berättar Katrin Svensson, kommunikatör Alingsås turistinformation. Vad sägs om choklad, kanel och kokos? Det är några av de smaker som utlovas när de bjuds på klassiska bakverk och läckra tilltugg under fikavandringen.

Under 290-års jubiléet arrangerar Alingsås kommun fler fikavandringar än någonsin, genom att förlänga säsongen för fikavandringarna.

— I år kommer vi förlänga säsongen under hela hösten ända fram till jul då vi har märkt att fikavandringarna efterfrågas då också, säger Maria Larsdotter-Spertina, verksamhetschef kultur, turism och evenemang Alingsås kommun.

Det går bra att boka fikavandringar för grupper om minst tio stycken deltagare hela säsongen.

— Redan nu ser vi ett stort intresse från den tyska marknaden, säger Larsdotter-Spertina. Ett flertal researrangörer har bokat grupper under både juli och augusti vilket givetvis är enormt kul.

Premiären av årets fikavandring går av stapeln lördagen den 13 maj.

Fikafest i augusti
I år är det även premiär för evenemanget ”Fikafesten” som kommer att äga rum lördagen den 26 augusti på Parkscenen i Museiparken i Alingsås. Dagen kommer, utöver möjlighet att fika, att innehålla bland annat musikunderhållning och föredrag om fika-kulturens mångåriga historia.

— Äntligen får Alingsås ett evenemang som lyfter vår älskade fika inte bara som något smaskigt bakverk, utan som ett kulturfenomen, säger Claes Andreasson, evenemangsansvarig Alingsås kommun. Helt rätt för Alingsås, både med tanke på alla duktiga företagare vi har, men också för att frågan är starkt förankrad i stadens historia, avslutar han.

I år kommer det att finnas en nygjord kafékarta med Alingsås kaféer för de som vill navigera runt på egen hand att hämta på Alingsås Turistbyrå från juni månad.


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Projektledare turism & besöksnäring
Anna Dahl