2020-05-04 08:40Pressmeddelande

Högstadieelever uppfinner konstruktioner för klimatet

Vilmer Tyren och Lova Korpås byggde under 2019 års tävling en modell av en mikroboll som är tänkt att fånga upp måndamm och med hjälp av mikrovågor omvandla dammet till vatten.Vilmer Tyren och Lova Korpås byggde under 2019 års tävling en modell av en mikroboll som är tänkt att fånga upp måndamm och med hjälp av mikrovågor omvandla dammet till vatten.

På onsdag deltar elever från högstadieskolor i Alingsås i en hjärnornas kamp för att förbättra klimatet, när tekniktävlingen Enlightening Imagination går av stapeln. Vinnarna tar sig till Sverigefinal.

Hållbar utveckling är temat för årets Enlightening Imagination. Tekniktävlingen hålls för högskoleelever runt om i landet, och ungdomar från Alingsås kommun har vid flera tillfällen vunnit Sverigefinalen och tagit sig hela vägen till mästerskapen i Sydkorea. Även i år går tävlingen av stapeln, men belöningen vid en eventuell SM-seger blir inte den sedvanliga biljetten till Asien. Istället så kommer det att bli en än så länge okänd och coronaanpassad vinst. 

I år deltar under regionsfinalen, i den kommunala teknikskolan KomTeks lokaler i Alingsås, runt 50 elever från Nolhagaskolan och Östlyckeskolan, och ungdomarna tävlar i lag om två. Under tävlingen så kommer eleverna att med hjälp av byggsatser att konstruera olika modeller av konstruktioner som är bra för klimat och miljö och som dessutom rör sig med hjälp av vind. Byggsatsen som används kallas 4D Frame och är vanligt förekommande i Sydkorea. Den skulle kunna liknas vid ett lego med kugghjul, kopplingar och plaströr.

Under ett halvt decennium har tävlingen Enlightening Imagination arrangerats och modeller av allt från skördetröskor till solcellsdrivna lyftkranar har tagits fram. Alltid med ett miljötänk i grunden; konstruktionerna ska kunna drivas med hjälp av exempelvis vindkraft eller solenergi. Syftet är att uppmuntra eleverna att upptäcka teknikområdet, att tänka kreativt, hitta egna lösningar och sedan skapa något utifrån det. 

Vinnarna av onsdagens tävling går till en Sverigefinal som till följd av covid-19 kommer att vara digital. Vinnarbidrag skapas och filmer på detta tillsammans med förklaringar kring konstruktionerna kommer att skickas till en jury i Stockholm.

Media hälsas välkommen att besöka onsdagens tävlingar i KomTeks lokaler i Alingsås. KomTek hittar du i Nolhagaskolan med ingång ifrån baksidan, mittemot Nolhaga förskola. Klockan 8:30-10:30  tävlar Nolhagaskolans elever och klockan 12-13:30 Östlyckeskolans elever. De första 30 minuterna hålls en genomgång med respektive skolas eleverna. 

Komtek - vinnarna från Alingsås i Sydkorea.

Fjolårsvinnarna från Alingsås tävlade i Sydkorea.

 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.