För att nyanlända snabbare ska komma ut i arbetslivet och få jobb så ska elever på SFI i Alingsås framöver kunna göra praktik som en del av utbildningen. Idag var ett 60-tal studenter inbjudna till ett första möte med en möjlig framtida arbetsgivare.
Det var företaget Green landscaping som tillsammans med kommunens Integrations- och arbetsmarknadsenhet, Campus Alingsås och Arbetsförmedlingen mötte eleverna och pratade om möjlighetenatt ha praktik samtidigt som man som SFI-student studerar svenska.
— Vi vet att det här är ett bra sätt för att integrera människor och minimera utanförskapet. Vi har liknande projekt i andra kommuner och har sett att det här är ett enkelt sätt för att snabbt få ut människor i arbete, berättar Michael Royson som är ansvarig för kompetensutveckling på företaget Green landscaping.
Tanken med projektet är just att nyanlända snabbare ska komma in på arbetsmarknaden. Det hela är en del av en nationell satsning inom den så kallade DUAn - delegationen för unga och nyanlända till arbete - som är ett samarbete mellan kommun och arbetsförmedling.
— Det har visat sig att praktik varvat med SFI-studier är ett mer framgångsrikt sätt för nya svenskar att etablera sig på arbetsmarknaden, jämfört med att enbart sitta i skolbänken. Det här ger en tydligare koppling till arbetsmarknaden och även fler kontakter, säger Agneta Hulthén som är utbildningskoordinator för Campus Alingsås.
I Alingsås så satsar kommunen i ett initialt skede på att locka företag inom gröna och blomstrande områden, så som parkskötsel och markarbeten, att ansluta sig till projektet och låta SFI-elever göra praktik hos dem, samtidigt som studenterna studerar svenska. Företaget Green landscaping som fanns på plats under måndagens föreläsning sköter i dagsläget utemiljön vid flera av kommunens fastigheter.
— Det här är ett traineeprogram, så målet efter 24 månader är att man får ett yrkesbevis. Vi vill att man ska få ett jobb, säger Michael Royson.
För att få fler företag intresserade av att ansluta sig till samarbetet, så bjuder kommunen in företag och andra berörda parter till en träff i slutet av februari. Där kommer bland annat representanter från representanter från kommunens Integrations- och arbetsmarknadsenhet, Campus Alingsås samt Arbetsförmedlingen att finnas med samt representant från Regeringskansliet.
— Jag tycker att det är jättebra med praktik! Personligen vill jag jobba med äldre då jag gillar att arbeta med människor och har jobbat som sjuksköterska i Polen i 30 år, säger SFI-studenten Ewa Chwedczeck som var med under måndagens samtal.
Tanken efter måndagens föreläsning är att en handfull studenter först ska praktisera under en månad på Green landscaping i Alingsås, för att sedan, om allt går bra, under upp till två år erbjudas introduktionsjobb på företaget. Introduktionsjobb är statligt subventionerade arbeten som syftar till att få fler nyanlända i arbete.
Kontakt:
Agneta Hulthén, utbildningskoordinator, agneta.hulthen@alingsas.se, 0322-61 66 65.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.