2019-09-11 12:43Pressmeddelande

Förskolornas sagostunder lyfts genom inspirationsträffar

null

Idag anordnas en inspirationsträff för förskolelärare med syfte att ytterligare lyfta läsning och sagostunder på förskolorna i Alingsås kommun.

En grön sjal med guldbrodyr blir till en magisk bönstjälk. Och titta där, ett guldägg uppenbarar sig. Och så ett till. Stora barnögon iakttar varje liten rörelse. Öronen insuper röstens skiftningar. Det är något magiskt över sagostunderna berättar förskolelärarna. Mysiga och magiska på samma gång. Och de är ett fantastiskt tillfälle att fånga barnens intresse för språk och läsning.

     — Sagostunderna erbjuder en lugn stund för barnen och när de väl har satt sig ner för att lyssna så vill de gärna höra en bok till och en till. Det finns så underbara böcker och barnen upptäcker bokstäverna och skriftspråket genom sagostunderna, berättar Mari Andersson som är förskolelärare på uteförskolan Lodjuret i Ängabo.

Hon deltar på inspirationsträffen i Alingsås Kulturhus för att få tips om nya böcker att läsa för barnen. Bibliotekspersonalen på plats ger boktips och förslag på hur sagor kan levandegöras genom bland annat föremål och bilder.

     — Jag vill att barnen ska få en läsupplevelse. Barnen går igång när vi visar upp föremål samtidigt som vi berättar och det skapar spänning. Ja, det är ljuvligt! I just love it, utbrister bibliotekarien Emma Lundqvist som är med och arrangerar träffen.

Förskolepersonalen konstaterar att det är något speciellt med nya, blanka böcker. Barnen dras till dem. Men också de gamla klassikerna har en given plats på sagostunderna. Böckerna bibliotekarierna visar upp innehåller något för alla. Vissa tar upp allvarliga, svåra ämnen. En annan handlar om hur man spårar djur i skogen. Några bjuder på vardagsrealism med en stor dos charm. ”Mamma ska bara gå ut på balkongen och djupandas” läser bibliotekarien Annika Malmborg högt ur en bok. Någon skrattar igenkännande.

     — Vi har märkt av ett större intresse för böcker och läsning på förskolorna. Språket är ett av de viktigaste verktygen som vi kan rusta barnen med inför framtiden. Både för att de ska kunna uttrycka sina åsikter och för att de ska vara en del av samhälle, i motsats till att hamna utanför det. Det är bakgrunden till dagens träff, konstaterar bibliotekarie Emma Lundqvist.

Kontakt: 
Bibliotekarierna Emma Lundqvist och Annika Malmborg, barnungabibliotek@alingsas.se, tfn: 0322-61 66 01.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund