2019-02-14 16:32Pressmeddelande

​Förskolebarn initierar projekt för att lära sig naturkunskap

null

Genom utflykter så lär sig förskolebarnen på avdelningen Nattugglan vid Östlyckans förskola om allt från samhällsorientering till naturkunskap. Det är barnen själva som tagit initiativ till det så kallade utflyktsprojektet, berättar lärarna.

En stor flugsvamp att sitta på. Kristallkronor som glimmar. En jordglob som tar oss till magiska världar. Förskolebarnen tittar med stora ögon på sakerna på andra sidan rutan. Det pekas, skrattas och så deklarerar någon med hög stämma nyheten om en ny upptäckt i skyltfönstret.

Det är avdelningen Nattugglan på Östlyckans förskola i Alingsås som är ute på promenad i centrala Alingsås. Det hela är en del av ett projekt där utflykter står i centrum. Projektet startade på Nattugglan i höstas och är sprunget från barnen, berättar förskoleläraren Christina Madsen.

     — De som är runt 3 ½ år har varit mest drivande i detta. Det är viktigt att barnen känner att de blir lyssnade på och att de har inflytande i livet och i samhället. Det lägger grunden för framtidens demokrati.

Barnen är med och påverkar arbetet

Just barns inflytande och delaktighet fungerar som ett paraply och övergripande tema för de kommunala förskolornas arbete. Och det är tydligt att barnen uppskattar utflykterna de själva initierat.

     — Jag hittade en bro förut, den var gjord av många stenar. Åh, jag tycker om stentunnlar – de är roliga, utbrister en pojke i treårsåldern samtidigt som hans kamrat kommer fram med en stor gren han hittat.

     — Och vi såg bilar. Men de åkte inte snabbt, funderar kompisen.

Idag går promenaden mot Alingsås bibliotek där böcker väntar på att få berättas. Men först så ska vattenpölar plaskas och skyltfönster upplevas. Nattugglans natursköna läge nära Alingsås centrum har tillåtit allt från den här typen av samhällsorienterade och planerade utflykter till spontana turer och skogsäventyr. På barnens initiativ har förskoleavdelningen bland annat tagit bussen till skogarna vid Ängabo. Där fanns det mycket att upptäcka. Arbetsamma myror, olika sorters träd och små och stora fåglar.

     — Det var roligt att äta frukt och fika i skogen. Sedan gillar jag välling också, berättar liten flicka i leopardmönstrad overall.

     — Vi har haft hela dagar i skogen med både lunch och sovstund där, förklarar Christina Madsen.

"Barnen ser hur saker fungerar i samhället"

Så är vi framme vid biblioteket. In genom dörrarna traskar hela barnaskaran; hand i hand med gula västar på.

     — Kom, vi ska låna böcker här, säger en mörklockig flicka och tar min hand.

Drakar, grodor och minimonster trängs i boklådorna. ”En groda och en till och en till!”, pladdrar flickan och medan hon plockar upp en bok. Snart har barnen förutom böcker även hittat en ledig förskolekamrat från avdelningen som är på biblioteket tillsammans med sin förälder Karin Svedjenäs. Hon är positiv till utflyktsprojektet.

— Det är jättebra. Det är fint att barnen kommer ut, upptäcker och ser hur saker fungerar i samhället, säger mamman.

Dokumentering och reflektion en del av projektet

Med på utflykterna har barnen alltid sin surfplatta. Med hjälp av den dokumenterar de sådant som intresserar och fascinerar och när alla är tillbaks på förskolan diskuteras med hjälp av bilderna det man sett.

     — Idag såg de vår matbil vid en annan förskola vilket väckte stor uppmärksamhet. Nu funderar vi tillsammans på vad den gjorde där. Det är något vi ska prata mer om när vi är tillbaks på förskolan och har reflektionssamling. Nästa promenad så kanske vi får kolla upp matvagnsmysteriet och besöka platsen dit den åkte, säger Christina Madsen.

Kontakt:
Avdelningen Nattugglan vid Östlyckans förskola i Alingsås, tfn: 0322-61 70 31.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.


Kontaktpersoner

Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Enhetschef näringsliv och utveckling, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.