2019-09-12 11:01Pressmeddelande

Fler vill arbeta som kockar – högtryck till restaurangutbildningen

null

Fler söker till Alströmergymnasiets restaurangprogram. I fjol ställdes utbildningen in på grund av för få sökande; i år är årskurs ett full och de ansvariga tror sig se ett trendbrott.

Det är full fart i det rymliga restaurangköket i Utbildningens Hus i Alingsås. Här hackas, vispas, steks och flamberas det. Elever i kockkläder jobbar fokuserat med att få ut maten till lunchgästerna i rummet intill. Hit kan allmänheten komma för att äta trerätters till lunch.

I fjol hade restaurangprogrammet i Alingsås bara ett fåtal förstahandssökande och det blev inte någon klass för gymnasister. Istället fick vuxna studenter och SFI-elever möjlighet att utbilda sig i köket när inte restaurangprogrammets årskurs tre skapade kökskonst i lokalerna. I år är situationen den omvända. 16 elever har börjat årskurs ett på programmet och det innebär att alla platser är fyllda – fler får inte plats i restaurangköket berättar läraren Mari Wilson nöjt.

     — Det är jättemånga ettor i år och det är fantastiskt!

Kommunen har under det senaste året satsat på att lyfta och uppmärksamma utbildningen externt. Bland annat bjöds årets kock Thomas Sjögren in för att tillreda en femrätters meny tillsammans med eleverna. Sedan serverades maten till de som hade lyckats boka bord. Thomas Sjögren deltog även vid Öppet hus, för att locka blivande elever. Vid ett annat tillfälle samarbetade restaurangprogrammet med esteteleverna vid Alströmergymnasiet och det bjöds på en underhållande danslunch. Gymnasiemässor är ett annat verktyg lärarna använt för att visa upp utbildningen.

     — En del ungdomar är aldrig i mataffären och de har mest tagit till sig matlagning genom matlagningstävlingar på tv där det skriks och gapas. Då kan det kännas skrämmande att arbeta som kock, men sådan är inte verkligheten, säger Mari Wilson.

     — Det här är en kreativ, rolig utbildning och vi fokuserar på att vara verklighetsnära. Eleverna gör studiebesök vid fiskeauktionen i Göteborg, vi åker till köttgrossister, tar hit tidigare elever som berättar om sina karriärresor och så jobbar vi med gästserveringar. Dessutom går eleverna ut med ett yrke i bagaget samtidigt som de får högskolekompetens.


Kontakt:

Mari Wilson, lärare på restaurang och livsmedelsprogrammet, mari.wilson@alingsas.se, tfn: 0322-61 65 79.

Johanna Ståhlgren, lärare på restaurang och livsmedelsprogrammet, johanna.stahlgren@alingsas.se, tfn: 0322-61 65 79.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund