2019-04-24 07:48Pressmeddelande

Fler tjejer utbildar sig till svetsare

null

Förhållandevis många tjejer väljer att läsa plåt- och svetsteknik vid Campus Alingsås, en utbildning med fokus på både personlig utveckling och professionell yrkeskunskap. Och företagen är angelägna om att få anställa.

Det luktar stål och eld. Glödande, gyllene gnistor flyger i luften. Ett litet tomteblossfyrverkeri som svävar ovanför svetsbänken. Jitka Havlik lyfter på det svarta visiret och granskar sitt arbete. Hon verkar nöjd. Slänger ifrån sig de stora handskarna på pallen en bit bort. Jitka Havlik är en av flera tjejer som går på plåt- och svetsteknikutbildningen vid Campus Alingsås.

    — Jag är egentligen jätteoteknisk och hade aldrig sett en svets innan jag började läsa här! Men det är så avslappnande att jobbar med händerna och det rensar huvudet. Nu har jag praktik på SteelTech och hoppas på att få jobb där när jag slutar utbildningen.

Får jobb innan utbildningen är avslutad

Plåt- och svetsteknik är en traditionellt sett mansdominerad bransch, men i lokalen på Campus möter vi sju kvinnor som alla på kort tid valt att gå utbildningen. De säger att de är nöjda med det valet. Några av tjejerna har redan hunnit lämna skolan och fått anställning inom företag i Alingsås. Andra studerar fortfarande och har APL, arbetsplatsförlagt lärande, ute på lokala företag; flera av de studenterna har redan fått jobberbjudanden.

    — Det beror både på att våra elever är duktiga, intresserade och på att utbildningen genererar det kunnande som företagen efterfrågar. Det här är ju förhållandevis anonyma yrken, men arbetsmarknaden är jättestor. Det finns mycket större behov än det finns kompetens, säger John Hillberg som är lärare i plåt- och svetsteknik.

Utbildningen på Campus Alingsås ges i nära samarbete med lokala företag i kommunen. Nybergs Svets, SteelTech, Alf Pettersson och Bjärke Stål är några av dessa. Kantpressare och byggnadssmed är ett par av tiotalet olika yrken som de som går utbildningen får kompetens inom.

    — Det är en bred bransch med många möjligheter – det är nästan svårt att välja mellan allt, säger Sara Glans som utbildat sig vid programmet.

”Vi jobbar med personlig utveckling”

Plåt- och svetsteknik är en ettårig och eftergymnasial utbildning och i den mån det går försöker de ansvariga på Campus att individanpassa studierna. Dels så att man matchar individerna med företagens behov och dels så att utbildningen ska gå ihop med livspusslet i övrigt.

John Hillberg berättar att eleverna han möter har vitt skilda bakgrunder och flera har stora livshistorier att berätta och mycket livserfarenheter att dela med sig av. För någon har utbildningen varit ett sätt att bearbeta sorg och för en annan ett sätt att ta sig tillbaks efter att ha varit utbränd.

    — Vi jobbar mycket med personlig utveckling. Det är så vi har byggt utbildningen, vilket jag tror är ganska ovanligt och unikt. Vi får bättre resultat när eleverna mår bra och trivs; vi tittar på allas styrkor och individanpassar. Man ska gå ut från utbildningen som en starkare individ.

En av de som berättar att utbildningen tagit henne tillbaks till arbetslivet är Madeleine Andersson som för några år sedan blev utbränd. Efter att ha arbetat inom vården i 30 år så har hon nu fått ett jobb på ett företag som bearbetar plåt.

    — Jag känner att jag har hittat helt rätt – det bara passar! Jag har alltid drömt om att jobba med just plåt och hantverk och utbildningen har varit ett viktigt steg för mig för att komma ut i arbetslivet igen. Det var det här jag verkligen ville göra hela tiden!

Den första kvinnan på över 100 år

Ljudet av hammarslag fyller rummet. Som ett eko från svunna tider. Samtidigt är behovet av smeder en i allra högsta grad påtaglig del av samtiden. En del av de som lämnar utbildningen vid Campus börjar arbeta som byggnadssmeder. Men det finns många olika yrken att välja på. De flesta av dem på traditionellt sett mansdominerade arbetsplatser.

    — Jag är den första kvinnan som jobbar inom produktionen på min praktikplats, sedan de startade verksamheten för över 100 år sedan. Jag var orolig innan jag kom till arbetsplatsen men det har verkligen blivit jättebra! Jag svetsar balkar, räcken och är ute på byggen. Företaget sysslar med allt det som jag tycker om att göra och de äldre som arbetar där kommer med många bra tips. Det är en fin gemenskap och man hjälper varandra väldigt mycket, konstaterar studenten Annelie Pettersson.

Kontakt:

Agneta Hulthén, utbildningskoordinator Campus Alingsås, agneta.hulthen@alingsas.se, tfn: 0322-61 66 65.

John Hillberg, lärare i plåt- och svetsteknik vid Campus Alingsås, john.hillberg@alingsas.se, tfn: 0322-61 70 19

Johan Hillberg hjälper gärna media att komma i kontakt med både nuvarande och tidigare elever!



Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund