2024-04-26 08:47Pressmeddelande

Engagerade förskolebarn håller Alingsås rent

Några barn tar emot ett diplom från en medarbetare på avfallsavdelningen.

Tisdagen den 23 april fick Sollebrunns förskola besök av sopbilen och Kristoffer Olsson från avfallsavdelningen efter att ha deltagit i Skräpplockardagarna som arrangeras av Håll Sverige Rent. 

Sollebrunns förskola är en av fyra pilotförskolor i Alingsås kommun, vilket innebär att de får besök av sopbilen för att sedan tillsammans med föraren sortera rätt i soptunnan. Barnen är engagerade och delaktiga i besöket och har samlat in skräp i naturen för att hålla Sverige rent.

Det var tydligt att barnen var intresserade, engagerade och nyfikna och de stod spända vid avfallskärlen med påsar fyllda av skräp. Kristoffer började med att samla barnen och ställde den stora frågan: Varför är det viktigt att inte slänga skräp i naturen?

Därefter började sorterandet av skräpet och barnen hjälpte gladeligen till med att kasta rätt skräp på rätt plats. När skräpet var färdigsorterat tömdes kärlen i sopbilen och slutligen så tilldelades förskolan ett diplom för sin insats under skräpplockardagarna 2024.

Det är inte bara Sollebrunns förskola som får besök av sopbilen. Även Stora Mellby förskola fick besök på onsdagen, Stockslycke förskola på torsdagen och Herrgårdens förskola får ta emot sopbilen på fredagen. Utöver piloterna så är det cirka 30 förskole- och skolverksamheter runt om i Alingsås kommun som deltar, över 3000 barn.

– Piloten är också ett sätt för oss att uppmärksamma ny lagstiftning inom avfallsområdet, som syftar till att öka materialåtervinningen, minska mängden avfall från förpackningar och göra det lätt och smidigt för alla att samla in och sortera detta, säger Carolina Dolff, miljö- och klimatstrateg. Från den 1 januari 2024 har kommunerna fått ansvaret att samla in förpackningar från hushållen. Dessutom, från den 1 januari 2027, måste insamlingen vara nära fastigheterna för alla hushåll.

I läroplanen är natur och miljö en viktig punkt då utbildningen ska ta tillvara på barnens nyfikenhet och på så sätt ge de bästa förutsättningarna för en hållbar utveckling. Det här är något som Sollebrunns förskola aktivt jobbar med, inte endast under Skräpplockardagarna, utan året runt. De plockar med sig skräpet de hittar i naturen under promenader, sorterar avfallet inne på avdelningarna och går emellanåt till sorteringsstationen för att slänga rätt sak på rätt plats.

– Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något, säger Kristoffer Olsson till oss innan han och hans kollega åker iväg med sopbilen som har texten ”Kasta om, kasta rätt!” på sidan.

Faktaruta

Vad är Skräpplockardagarna?
Skräpplockardagarna är en kampanj framtagen av Håll Sverige Rent som i år genomförs för 18:e året i rad. Kampanjen är främst riktad till barnomsorgen, det vill säga förskola, skola samt barn och ungdomsföreningar. Företag och organisationer samt privatpersoner kan också delta.



Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Carolina Dolff
Miljö- och klimatstrateg
Carolina Dolff