2019-01-23 12:24Pressmeddelande

"Dela gärna" Alingsås konsthalls nya utställning

null

Lördagen den 26/1 kl 10-14 är det vernissage för Alingsås konsthalls nya utställning "Dela gärna - Please Share" av konstnärskollektivet Blackbook Publications, i Alingsås Kulturhus. Invigningen startar kl 12.00, med direkt efterföljande konstnärssamtal.

    – Dela gärna - Please Share är både en foto- och en fotoboksutställning. Inom fotografin idag så är fotoböcker jättestort och genom den digitala trycktekniken så är det också möjligt att både självpublicera och självdistribuera, säger Greta Vocar, utställningsproducent Alingsås konsthall.

Allt vi gör, ser och hör delas. Livet har blivit en del av en i en delningskultur – eller är det delningskulturen som blivit en del av livet? Vad är det vi delar? Dessa frågor ställer sig konstnärskollektivet Blackbook Publications, som står bakom utställningen.

    –  Jag visar främst kollage, en form jag började arbeta med när jag var arg. Det visade sig vara ett optimalt sätt att bli av med aggressioner på, menar Simon Berg en av de deltagande konstnärerna.

I en tid då allt omkring oss går snabbt blir därför det tryckta mediet som en rörelse i motsatt riktning; ett sätt att hindra flödet och sakta ned tiden. En bok besitter ju - precis som det klassiska fotografiet - egenskapen att överleva oss alla, menar konstnärskollektivet. Greta Vocar understryker att detta är en spännande samtida utställning.

    –  Till vardags möts vi av ett enormt bildflöde, vi scrollar förbi tusentals bilder utan att egentligen lägga märke till dem - det är nästan som att blåsa såpbubblor, de finns där ett tag och sen ”poff” är de borta. Eller så ligger bilderna som ett digitalt avtryck på internet någonstans och förföljer en för alltid. Genom att samla sina bilder i böcker kan man experimentera med både formgivning, material och berättande, avslutar Greta.

Om vernissagen:

När? Lördag 26/1 kl 10-14 med invigning av Birgitta Larsson, vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden kl 12.00, följt av konstnärssamtal med Agnes Thor, Simon Berg, Kalle Sanner, Casia Bromberg och Emanuel Cederqvist.

Var? Alingsås konsthall

Medverkande konstnärer:

Simon Berg, Casia Bromberg, Emanuel Cederqvist, Annika von Hausswolff, Linda Hofvander, Rikard Laving, Johan Markusson, Kalle Sanner, Agnes Thor, Lotta Törnroth och Signe Vad.

Läs mer om utställningen och vernissagen: www.alingsaskulturhus.se

Kontakt:

Greta Voćar, utställningsproducent Alingsås konsthall
tlf. 0322-616609
mail. greta.vocar@alingsas.se

Om Blackbook Publications

Blackbook Publications startades i Göteborg år 2009 av en grupp fotografer och konstnärer som ville göra böcker utanför de traditionella förlagens gränser. I fotoboken och utställningen Dela gärna – Please Share manifesteras det tryckta mediets potential och frågor kring hur vi påverkas av det konstanta bildflödet omkring oss väcks.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.


Kontaktpersoner

Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson