2019-04-17 08:15Pressmeddelande

​Danselever kämpar för klimatet framför hundratals i Vara konserthus

null

Genom dans vill estetelever vid Alströmergymnasiet bjuda på en känslomässig omskakning i klimatdebatten. I slutet av månaden intar de Stora scenen i Vara konserthus med ett längre, specialkoreograferat nummer. ”Det här är vårt bidrag i kampen för vår framtid” konstaterar en av eleverna.

Sedan september har förberedelserna pågått inför den stora föreställningen i Vara Konserthus under Dansens dag den 29 april. Redan tidigt insåg lärarna att klimatfrågan skulle komma att stå fokus för estetelevernas framträdande. Föreställningen har fått namnet TELL-US, vilket är dubbeltydigt. Dels syftar det på vår hemplanet Tellus och hennes tillstånd, dels på dansens syfte: att berätta en historia och förmedla en känsla och ett budskap.

     — Hur vår jord mår och hur våra handlingar påverkar andra är teman vi tar upp. Genom dansen kan åskådaren se och känna hur en liten handling kan påverka den stora helheten. Lyckas vi väcka känslor hos åskådaren så är det en vinst, säger dansläraren Elin Hermansson.

     — Antingen älskar man numret eller så tycker man inte om det. Och bägge delarna är bra, för det ger en sinnesupplevelse och rubbar vardagen. Vi är så inrutade i våra mönster och det är fint att kunna ge människor impulser till en annan tanke eller känsla. Och temat vi valt skapar ett så fint rörelsemönster, konstaterar dansläraren Linda Svensson.

Samtidigt som eleverna framför sitt nummer från konserthusscenen så kommer upplevelsen förstärkas ytterligare genom att det visas bild och film som speglar jordens tillstånd.

     — Det som pågår just nu är jätteviktigt och vi vill visa det genom vår dans. Känslan blir starkare när vi genom våra kroppar ger uttryck för vad som sker. Bägaren har runnit över när det gäller jordens resurser och det märks! Folk kämpar för att lyfta frågan och det här är vårt bidrag till klimatet och kampen för vår framtid, säger danseleven Tilda Samuelsson.

Hon och hennes klasskamrater har själva fått skapa solonummer, vilka sedan vävts samman till en helhet. I en av sekvenserna symboliserar en dansare jorden och en annan människan.

Det är närmare 20 elever från dansprogrammets tre årskurser på Alströmergymnasiet i Alingsås som kommer att stå på scenen i Vara konserthus. Detta är femte gången som utbildningen deltar på detta sätt under Dansens dag, denna gång tillsammans med bland annat Kompani Catapult och Balettakademin från Göteborg. Danslärarna berättar att det brukar vara fullsatt i lokalen, som har 517 sittplatser.

     — Det är nyttigt för eleverna att stå på en professionell scen och få möta livet som dansare. Det här är det största vi gör med eleverna under läsåret, det är finalen! Uppträdandet är vårt flaggskepp och det är stort – det känner eleverna av, säger Elin Hermansson.

     — Det är lite nervöst och verkligen jättekul! Man lär sig så mycket av att stå på en så stor scen, säger 17-åriga Tilda Samuelsson.


Media hälsas välkommen att delta under elevernas generalrepetition fredag den 26 april klockan 8:30-10:00 i Esteticums lokaler i Alströmergymnasiet i Alingsås.


Kontakt:
Linda Svensson, danslärare, linda.k.svensson@alingsas.se, tfn: 073-99 56 894.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund