2019-11-27 14:31Pressmeddelande

Dags för Christmas Lights in Alingsås

null

Ambitionen är att skapa den mest stämningsfulla och mysiga decembermånaden i landet. Nu är det dags för det nya konceptet Christmas Lights in Alingsås att se dagens ljus. Det startar lördag 30/11 och leder oss sedan fram mot jul med en rad olika aktiviteter.

Det är flera aktörer som står bakom den helt nya satsningen Christmas Lights in Alingsås. Utöver Alingsås kommun är också Alingsås Handel, Sparbanken Alingsås, Grand Hotel och Fastighetsägarna med och håller i trådarna. 

– Att det är många intressenter som drar det här projektet åt samma håll är jätteviktigt för att få en helhet som lockar både alingsåsare och besökare utifrån. Och vi tror att vi har lyckats få ihop ett bra program, säger Claes Andreasson, projektledare för evenemang och turism på Alingsås kommun.

Christmas Lights in Alingsås rivstartar med en fullspäckad helg. På lördag invigs den återupptagna satsningen på en isbana på Lilla torget.

– Där har vi ett jättebra samarbete med Alingsås konståkningsklubb som kommer att ha en uppvisning under invigningen. Sedan blir det gratis skridskoskola lördagar och söndagar fram till den 22 december, berättar Claes Andreasson.

Lördagens avslutas sedan med en konsert av Linda Sundblad i Estrad Alingsås innan festligheterna fortsätter på söndagen. Då kan alla barnen träffa Tomtemor och Tomtefar och det blir musikunderhållningen med Micke Öijwall, Erik Mjönes och Magnus Hallén innan Tomteparaden går av stapeln kl. 17.

– Det är 74:e Tomteparaden så den är verkligen anrik, och alla lokala föreningar är inbjudna att delta. Vi avslutar paraden med bland annat prisutdelning till bäst utklädda förening av Alingsås handel, underhållning från Alingsås Luciakandidater och dans kring granen på Stora torget, säger Claes Andreasson.

Men Christmas Lights in Alingsås sträcker sig mycket längre än över första advent. Ända fram till jul är det späckat med exempelvis lokala julmarknader, barnteater arrangerad av Alingsås kulturhus, sagostunder på Nolhaga slott, uppvisning av Kulturskolan och musikunderhållning i olika former.

– Vi har har också flera aktuella utställningar att beskåda på både slottet, i konsthallen och på museet. Till exempel Jan Bergerlinds "Inte bara på loftet" bidrar verkligen till att höja julstämningen i Alingsås, med sina fantastiska motiv av tomtar som har snöbollskrig och bjuder älgarna på äppelkalas i skogsgläntan, avslutar Claes Andreasson.

Hela programmet för Christmas Lights in Alingsås. 

Mer information
Claes Andreasson Projektledare turism och evenemang, 0734-269840.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund