2020-01-22 13:19Pressmeddelande

Broshyr om att elda rätt

I veckan skickar vi ut en broschyr från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om hur man eldar rätt för att minska luftföroreningar. 
— I Alingsås får cirka 2500 hushåll den här informationen, säger Maria Jacobsson, miljöskyddschef.
 
Miljöskyddskontoret i Alingsås kommun är delaktigt i Energimyndighetens och Naturvårdsverkets informations­kampanj till hushåll om att elda rätt i eldstäder för vedeldning. Därför får cirka 2500 hushåll i kommunen broschyren "Tänd i toppen".
 
— Vi vill sprida information om hur man eldar rätt. Eldar man rätt så minskar man utsläpp av partiklar som exempelvis sot, säger Maria Jacobsson, och får medhåll av Susanna Nerell, ordförande i miljöskyddsnämnden.
 
— Sättet man eldar på kan ha stor påverkan på hur mycket luftföroreningar som kommer ut ur skorstenen.
 
Tänd i toppen innehåller både fakta och tips på hur man eldar smartare för både hälsan, klimatet och plånboken. Informationen är riktad mot eldning i kaminer, öppna spisar samt kakel- och täljstensugnar. Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.