2019-09-02 09:00Pressmeddelande

Brandelius "365 porträtt av Jari" på Alingsås konsthall

null

Välkommen på vernissage av Catti Brandelius 365 porträtt av Jari i Alingsås konsthall lördagen den 7 september kl. 10-14. Utställningen invigs kl. 12.00 av Rebecka Gustin, vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

I utställningen 365 porträtt av Jari utforskar Brandelius innebörden av att teckna någons porträtt. Brandelius har låtit sin make, Jari Enqvist, vara musa och modell och skildrar honom som hantverkare, grubblare och musiker. Oundvikligen sätts även drömmen om tvåsamhet under lupp och får sig några törnar under resans gång.
    —Tidigare har jag själv varit mer i fokus i och med de alter egon som jag har skapat, men nu blir det en balansgång mellan att kunna skapa min konst fritt och att inte lämna ut den jag älskar, säger Catti Brandelius. Vid en tidpunkt blev jag tvungen att backa tillbaka och utvecklade istället karaktären "Showtjejen" för att få en paus, fortsätter hon.

Det startade alltså med kärleken som på ett naturligt sätt fick Brandelius intresserad av mannen och människan Jari och ur det växte behovet av att framställa honom konstnärligt. Mellan 2017-2019 har Brandelius tecknat porträtt av sin man i ett flertalet tekniker; film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk.

Du är intresserad av att finna det obekväma och svåra i vardagen, men vill din modell bli utlämnad åt betraktarens kritiska blick?
    —Jari har känt viss tveksamhet mellan varven och har inte alltid hållit med om den bild av sig själv som jag tecknat, säger Catti Brandelius. Vad innebär det att bli sedd och avbildad genom en annan människas lins? Är det ens möjligt att rättvist teckna någon annans porträtt, frågar hon.

Projektet är inspirerat av Picassos relation med sin sista fru Jacqueline Roque, som han under en period gjorde ett porträtt om dagen av.
    —Det är spännande att vända på de traditionella begreppen, att jag som kvinna betraktar och inspireras av min man, fortsätter Brandelius. Man kan se utställningen som en kärleksberättelse – men jag tar även upp frågeställningar om relationen mellan subjekt och objekt, det vill säga mellan mig som konstnär och Jari som den avbildade. På vernissagen kommer Jari att medverka genom en performance och framföra sin musik, då får han också själv utrymme att berätta vad han tycker och tänker om processen, avslutar hon.

Vernissage

När? Lördag 7/9 kl. 10-14. Utställningen invigs kl. 12.00 av Rebecka Gustin, vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden. Efter invigningen sker ett kortare samtal med Catti Brandelius och performance av Jari Enqvist.

Var? Alingsås konsthall, kulturhuset

För program under utställningen: www.alingsaskulturhus.se


Kontakt

Greta Voćar, utställningsproducent Alingsås konsthall
Tlf. 0322-616609
Mail. greta.vocar@alingsas.se

Om konstnären
Catti Brandelius (f. 1971 i Gävle) bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack 1997-2000 och på Kungliga Konsthögskolan 2007-2009. Fotografi var hennes ursprungliga uttryckssätt, men Brandelius arbetar även bland annat med teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans. Genom sina olika skepnader – alter egon – diskuterar hon feminism, konst och politik. Vi har bland annat sett henne som Miss Universum, som vände på begreppen om hur en skönhetsmiss ska vara, och Profesora, en självproklamerad professor och folkbildare. Hon valde att bli Evert Taube och greppade då lutan med sikte mot Atlanten. Därefter utmanade hon en medelålders kropp med försök till volter som Elitakrobaten. Under projektet 365 porträtt av Jari har nu en helt ny inkarnation – Showtjejen – vuxit fram ur ett uns av tristess i det långtgående avbildandet av Jari.


Catti Brandelius utställning 365 porträtt av Jari är en del i GIBCA – Göteborg International Biennial for Contemporary Art och utställningsprogrammet Gibca Extended där lokala kontexter sammanvävs med globala frågor och existentiella tankar.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund