2023-01-24 06:55Pressmeddelande

Blommor och nedärvda minnen av krig på Alingsås konsthall

Del av affisch för utställningen My Graphite Task av Hanna Ivy IveslättDel av affisch för utställningen My Graphite Task av Hanna Ivy Iveslätt

Lördagen den 28 januari öppnar Alingsås konsthalls nya utställning ”My Graphite Task” av Hanna Ivy Iveslätt. Besökaren möts av idylliska bildvärldar tecknade i blyerts på en mörk botten av arvet från konstnärens egen släkts kvinnohistoria från Nazityskland.

Hon visste inte att hennes mormor var judinna eller att hon flytt från Tyskland. Det talades inte heller om att farmodern bar på en så tydlig längtan efter Karelen. 

— Min mormor var judisk flykting från Nazityskland utan att någonsin berätta det och farmors husmoderliga omsorger färgades av ett sorgset exiltillstånd efter att hon tvingats lämna finska Karelen. I efterhand kan jag tycka att ledtrådarna låg ganska synliga när jag väl upptäckte dem, säger Hanna Ivy Iveslätt.

Med blyertsstreck som repetitiva byggstenar utforskar konstnären sin släkts historia genom idylliska bildvärldar - utan att rygga för det mörka. Utgångspunkten är den släkt hon vet mycket lite om, men vars erfarenheter från andra världskriget har levt vidare i det outsagda i flera generationer.

På ett personligt plan utforskar Hanna Ivy Iveslätt sina känslomässiga band till det förflutna samtidigt som hon står mitt i sin egen samtid.

— Vi lever i en tid av skiftningar och jag ser många konkreta paralleller mellan det som hände under 30-talet och idag. Händelser och politiska strömningar som återupprepar sig. Min konst är varken nostalgisk eller sentimental, mina bilder är också vad som händer här och nu, säger Iveslätt.

Om utställningen

I utställningen My Graphite Task visar konstnären i huvudsak verk ur arbetsprocessen ”Farmor virkade inte ens”. 

— Mina arbeten bottnar i en tematik som insisterar på skönhetslängtan som revolt och motstånd, på ett konstnärligt rum för reparation och sammanfogande, på konst som både profetia och säkerhetslina och på tron att konst kan ha en sant transformerande dimension, säger Iveslätt.

Konsten utforskar det tysta arvet i Hannas egen släkts kvinnohistoria. Iveslätts blyertsteckningar, collage och texter visar upp outtalade överförda minnen av flykt, förföljelse, främlingskap och exil hos både konstnärens mormor och farmor. Arbetet handlar om hur konsten kan vara avgörande för att förstå sig själv, sin historia och sin samtid.

— Hannas bilder rymmer en otrolig skönhet och skörhet samtidigt som de också vågar beröra ett mörker, säger Greta Vocar, utställningsproducent Alingsås konsthall. De tunna och detaljerade strecken av ett så enkelt verktyg som blyertspennan skapar ett lugn och en närmast meditativ känsla hos betraktaren och man förstår att tiden - i alla dess aspekter - är avgörande för konstverken.

Välkommen på vernissage!

Lördagen 28/1 kl. 12 invigs utställningen av Anne Gunnevik, ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer ett samtal med konstnären.

Konsthallen håller öppet kl. 10-14.


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Utställningsproducent Alingsås konsthall
Greta Voćar