2019-11-28 07:34Pressmeddelande

Andreas redo att bli vintercyklist

null

Nu har vintercyklisterna haft kick-off och fått sina dubbdäck monterade. Den 1 december startar projektet på allvar, när det ska cyklas till jobbet eller skolan minst tre dagar i veckan.
– Jag tycker att cykel är det absolut bästa färdmedlet inom Alingsås, säger Andreas Månsson, en av vintercyklisterna.

Intresset för att delta i Västra Götalandsregionens och Alingsås kommuns gemensamma projekt var stort från alingsåsarna. Många anmälde sig till att bli Vintercyklister, men endast 20 personer rymdes inom projektet. En var Andreas Månsson, som också var på plats på kick-offen tidigare i november för att få mer information och för att få sin reflexväst och sina dubbdäck.

– Extra bra att få däcken bytta, att bli vintercyklist är en perfekt möjlighet att kunna fortsätta cykla men inte behöva oroa sig lika mycket för underlaget, säger Andreas, som är en van cyklist sedan tidigare.

– Jag är ursprungligen från Östersund och där cyklade jag varje dag till gymnasiet, året om. Hade då dubbdäck så jag vet hur bra de är. Sedan dess har jag fortsatt cykla dagligen, oavsett var jag bott och om jag pluggat eller jobbat. Nu har jag fyra kilometer till jobbet, och med vinterdäck finns det ingen anledning att inte cykla varje dag.

Andreas menar vidare att Alingsås är en perfekt cykelstad.

– Det är så pass korta avstånd här. Dessutom är det bra för miljön och man får frisk luft, samtidigt som det är effektivare än att gå.

Dubbdäcken är viktiga under vintermånaderna, men Andreas tycker att ett bra lyse är det allra viktigaste.

– Starka lampor så man inte bara syns bra, utan även ser lite bättre själv är viktigt. Även bra handskar och en mössa som går in under hjälmen behöver man ha. Nästa steg är att fundera ut hur jag ska täcka skorna när det blir slaskigt ute, säger han med ett skratt.

Projektet med vintercyklisterna pågår från 1 december till 31 mars. Under den tiden ska deltagarna cykla till jobbet eller skolan minst tre dagar i veckan, samt återkoppla till kommunen angående hur vinterväghållningen på cykelbanorna fungerar. I utbyte får de gratis dubbdäck monterade på sin cykel samt en reflexväst. Det bjuds även på fika de tillfällen alla vintercyklister samlas. 

– Kul att intresset varit stort, det betyder förhoppningsvis att många alingsåsare fortsätter att cykla även nu på vintern. Projektet är också ett bra sätt att skapa en dialog och få feedback från våra trafikanter om vad som är bra och vad som är mindre bra, så att vi hela tiden kan förbättra oss, säger projektledare Louice Norén och fortsätter:

— För att vi ska få en så bra bild som möjligt har urvalet av deltagarna skett utifrån att få god spridning i kön, ålder och hur ofta man cyklar och kör bil i dag. Dessutom har vi försökt få geografisk spridning så att inte alla deltagare cyklar samma sträcka.

Fakta Andreas Månsson
Ålder: 27.
Bor: Stockslycke.
Yrke: Fysioterapeut.
Aktuell: En av kommunens vintercyklister.

Mer information
Louice Norén, projektledare, 0322 - 61 67 18.


Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning. 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Karin Berndtsson Brambo
Rektor Östlyckeskolan
Karin Berndtsson Brambo
Karin Alvermalm
Förvaltningschef Socialförvaltningen
Karin Alvermalm
Helena Balte
Förvaltningsschef Barn- och ungdomsförvaltningen
Helena Balte
Jens Christian Berlin
Gruppledare Liberalerna (L)
Jens Christian Berlin
Birgit Börjesson
Vice ordförande vård- och omsorgsnämnden (S)
Birgit Börjesson
Anton César
Vice ordförande Barn- och ungdomsnämnden (S)
Anton César
Jonas Dahl
Energi- och klimatrådgivare
Jonas Dahl
Sara Dahlin
Förvaltningschef kultur- och utbildningsförvaltningen
Sara Dahlin
Anna Milsta
Chef utvecklingsenheten, samhällsbyggnadsförvaltningen
Anna Milsta
Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.
Daniel Filipsson
Kommunstyrelsens ordförande (M), gruppledare Moderaterna
Daniel Filipsson
Anne Gunnevik
Ordförande kultur- och utbildningsnämnden (L)
Anne Gunnevik
Jerker Gustafsson
Personalchef
Jerker Gustafsson
Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten
Cecilia Knutsson
Stabschef, kommunledningskontoret
Cecilia Knutsson
Maria Källgren
Kommunikatör
Maria Källgren
Martin Lindberg
Gruppledare Vänsterpartiet (V)
Martin Lindberg
Lady France Mulumba
Ordförande bygg- och miljönämnden (KD) och gruppledare Kristdemokraterna
Lady France Mulumba
Ulrika Mårdborg
Kostchef
Ulrika Mårdborg
Jonas Mökander
Kommunikatör
Jonas Mökander
 Joachim Palmqvist
IT-chef
Joachim Palmqvist
Eva-Lotta Pamp
Ordförande Vård- och omsorgsnämnden (M)
Eva-Lotta Pamp
Kent Perciwall
Ordförande socialnämnden (KD)
Kent Perciwall
Jenny Perslow
Exploaterings- och tillväxtchef
Jenny Perslow
Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar
Camilla Stensson
Vice ordförande bygg- och miljönämnden (S)
Camilla Stensson
Eija Suhonen
Säkerhetschef
Eija Suhonen
Maja Theorin
Kommunikationsstrateg
Maja Theorin
Simon Waern
Kommunstyrelsens vice ordförande (S), gruppledare Socialdemokraterna
Simon Waern
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig, Alingsås kommun
Göran Westerlund