2023-11-01 15:35Pressmeddelande

AME flyttar till socialnämnden

Den 25 oktober beslutade kommunfullmäktige om en förflyttning av arbetsmarknads- och integrationsenheten från kultur- och utbildningsnämnden till socialnämnden. En samordning av kommunens arbetsmarknadsåtgärder kommer stärka fokus på arbetsmarknad och sysselsättning, både för de som står långt ifrån arbetsmarknaden och de som varit arbetslösa en kortare tid.

Organisationsändringen gäller från den 1 januari 2024.

— Enheten för stöd och försörjning är organiserade under socialnämnden sedan tidigare och vi tror att om vi jobbar närmare tillsammans med arbetsmarknads- och integrationsenheten så stärks alla led i processen för snabbare hjälp till självständighet för alla som behöver det, säger Kent Perciwall (KD), ordförande socialnämnden.

Verksamheten får ett tillskott på 2 miljoner kronor för att kunna möta läget på arbetsmarknaden som påverkas både av lågkonjunkturen och det instabila läget i omvärlden. 

— Genom att samla arbetsmarknads- och integrationsenheten tillsammans med försörjningsstöd med ansvar för ensamkommande barn och annat stöd som organiseras under socialförvaltningen, tror vi att resurserna kan anpassas bättre efter individens behov, fortsätter Perciwall.

Helhetsgrepp förväntas ge resultat

Arbetsmarknadsenheten och integrationsenheten kommer med beslutet in i ett större sammanhang och kan arbeta mer flexibelt med arbete och sysselsättning. Ansvaret för prao, arbetsplatsförlagt lärande (APL), praktik och feriearbete flyttas också över till socialnämnden. Viktiga samverkansparter för den nya avdelningen är fortsatt gymnasieskolan, SFI och vuxenutbildningen.

Socialnämnden får med förändringen en helhetsbild av kommunens arbetsmarknadsinsatser av integration och försörjningsstöd. Organisationen blir också mer flexibel och hållbar över tid. Majoriteten av kommunerna inom Göteborgsregionen (GR) är organiserade på liknande sätt.

Alingsåsmodellen

Kommunstyrelsen gav vid samma möte kommundirektören tillsammans med socialförvaltningen uppdraget att fortsätta arbetet med att ta fram en så kallad Alingsåsmodell för arbetsmarknadsinsatser.

— En Alingsåsmodell behöver vara flexibel och kunna variera över tid, beroende på konjunkturutveckling och utformning av statliga insatser inom området, säger Leif Hansson (S), vice ordförande socialnämnden. Modellen behöver också kunna hantera att kompetens- och försörjningsbehov växlar.

Arbetet med att ta fram en Alingsåsmodell fortsätter under 2023 och 2024.


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.


Kontaktpersoner

Niklas Ehnfors
Kommunikationschef
Niklas Ehnfors
Journalister som vill komma i kontakt med Alingsås kommun för svar på frågor, intervjuer etc., är varmt välkomna att kontakta kommunikationschefen som både förmedlar svar på frågor och kontakt med rätt person.