Lördagen den 27 januari öppnar Alingsås konsthalls nya utställning Symbiosis av Hannah Streefkerk. Streefkerks konst handlar om relationen mellan naturen, människan och konsten och vad som uppstår ur denna växelverkan.
– Hannah reagerade på saker hon fann i naturen, ofta en detalj så liten att den hade gått någon annan förbi, som ett trasigt blad eller mossa och skapade utifrån det, säger Greger Ståhlgren, Hannahs tidigare partner.
Streefkerk observerade olika fenomen i naturen och översatte det hon såg till sitt eget konstnärliga språk. Hon hittade inspiration i hur mossa och lav bildas på bark och stenar eller svampars utväxter på träd. Streefkerk använde sig av traditionella, långsamma hantverkstekniker, som virkning, handsömnad och broderi, som en metod för att utforska naturen och dess skönhet och skörhet. Med nål och tråd lappade hon hål som uppstått i löv och virkade små skyddande jackor åt stenar.
– Hannah gav all tid hon hade till sin konst, fortsätter Greger. Hennes tålamod var stort, hon kunde verkligen sitta i timmar med de minsta detaljer så allt skulle bli perfekt. Jag beundrade hennes sätt att jobba igenom varenda detalj – ingenting lämnades åt slumpen i Hannahs konst.
Streefkerk undersökte nyfiket naturen och tingen. Hon menade att vi skapat en världsordning där människan inte längre samlever med naturen; symbiosis har förbytts till avstånd. I Streefkerks verk finns därför en inbyggd önskan och uppmaning att stanna till och vara uppmärksam på det som finns runtom oss, att se det vi samexisterar med.
– Hannah Streefkerks konstnärskap är så otroligt omfattande men samtidigt konsekvent, säger Greta Vocar, utställningsproducent Alingsås konsthall. När vi inför den här utställningen har gått igenom hennes material, både i form av verk, dokumentationsbilder och skissböcker, så har man undrat över hur hon hunnit med allt.
Naturen manar till eftertanke och berättar om det som växer, om det som dör, om förfall och pånyttfödelse och blir en påminnelse om tidens gång. Streefkerks konstnärskap hjälper oss att åter förundras över naturens olika former och skepnader. Hennes verk understryker att människan ofrånkomligen är beroende av den
– Jag hade förmånen att arbeta tillsammans med Hannah då hon 2022 gjorde en konstgestaltning, som också har titeln Symbiosis, till Lapplandsgatans servicebostad här i Alingsås, fortsätter Greta Vocar. Jag är väldigt glad över att vi har ett permanent verk av henne här i kommunen samt att nu få visa upp bredden av hennes konstnärskap i och med utställningen i konsthallen.
2022 omkom Hannah Streefkerk i en bilolycka. Utställningen har tillkommit i tätt samarbete med Greger Ståhlgren som levde och verkade tillsammans med Hannah Streefkerk.
– När Hannah omkom befann hon sig mitt i en konstnärlig utvecklingsfas, säger Greger. Hon lämnade efter sig så mycket konst, både färdiga verk och konst under utveckling. Jag tycker det känns fint att få möjlighet att visa lite av det på konsthallen i Alingsås, även om det bara blir en bråkdel av det hon lämnar efter sig, avslutar han.
Hannah Streefkerk (1973-2022) föddes i nederländska Groningen och växte upp på Goeree-Overflakkee i de södra delarna av landet. 1992 påbörjade hon sina studier vid konstakademin i Maastricht och fortsatte efter två år på konstakademin i Groningen där hon tog sin masterexamen i interdisciplinär konst 1997. Efter examen ställde Streefkerk ut både nationellt och internationellt och vann flera gånger priser för sina verk. 2012 flyttade Streefkerk till Sverige och Alingsås.
Utställningen invigs kl. 12 av Anne Gunnevik (L), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer samtal med Greger Ståhlgren, Hannah Streefkerks sambo och konstnärskollega.
Konsthallen håller öppet kl. 10-14.
Läs mer om utställningen på kulturhusets webbplats.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.