2020-05-14 13:00Pressmeddelande

Alingsås tar jättekliv uppåt i miljörankning

Alingsås kommun klättrar 117 placeringar i den miljörankning där tidningen Aktuell Hållbarhet jämför Sveriges kommuner.
 
     — Det är ett väldigt stort lyft som kommunen har gjort i mätningen, och det visar det vi redan själva kunnat konstatera - att vårt strategiska, långsiktiga och målmedvetna arbete med dessa frågor ger resultat. Samtidigt nöjer vi oss naturligtvis inte, utan vi fortsätter att driva dessa oerhört viktiga frågor, konstaterar kommundirektör Maria Standar.
 
Mätningen görs för tolfte året i rad och baseras på bland annat Aktuell Hållbarhets egen kommunenkät och på data från offentliga källor om kommunernas miljöarbete. Utifrån resultatet i enkäterna får kommunerna poäng som sedan avgör placeringen i rankningen. Alingsås hamnar på plats 117 av landets 290 kommuner, och det innebär att Alingsås klättrat hela 117 platser, jämfört med i fjol. 
 
     — Vi har jobbat fram flera viktiga byggstenar i vårt miljöarbete. Det handlar om betydande strategiska dokument som antagits av kommunfullmäktige. Bland annat naturvårdspolicy och naturvårdsprogram samt policy för vårt Agenda 2030 arbete, säger Maria Jacobsson som är chef för Miljöskyddsförvaltningen i Alingsås kommun.
 


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Maria Standar
Kommundirektör
Maria Standar