Alingsås och Lerums kommuner har gjort en gemensam utredning som visar på flera fördelar med att samverka i överförmyndarfrågor. Att gå samman i en större tjänstemannaorganisation skulle ge en robust verksamhet som bättre klarar såväl personalomsättning som oförutsedda omvärldshändelser och förändrad lagstiftning, visar utredningen.
Faktum är att över 60 procent av Sveriges kommuner idag ingår i olika former av samarbeten inom överförmyndarområdet. Samarbete antas skapa bättre förutsättningar att utöva tillsyn, erbjuda utbildning och hantera rekrytering av gode män och förvaltare på ett bra och lagenligt sätt. Det främsta argumentet för samverkan är att säkerställa en rättssäker, ändamålsenlig och effektiv handläggning.
Alingsås och Lerums kommuner ingår i nuläget inte i någon överförmyndarsamverkan och under 2020 har man därför genomfört en gemensam utredning för att se på möjligheterna att samarbeta. Utredningen visar att kommunerna har många likheter i sina nuvarande överförmyndarverksamheter. Rapporten visar också att för att det ska fungera i praktiken krävs gemensamma rutiner, mallar, blanketter och informationsmaterial.
Slutligen ger utredningen ett förslag på hur en samverkan skulle kunna organiseras. Förslaget går ut på en avtalsbaserad samverkansorganisation med Alingsås och Lerum, där Alingsås är värdkommun. Det innebär att tjänstepersonerna skulle vara anställda av Alingsås kommun och ha sin arbetsplats där. Lerum och Alingsås betalar för detta enligt en överenskommen fördelningsmodell. De politiska instanserna, alltså överförmyndarnämnderna, i respektive kommun påverkas inte av förslaget. Förslaget till tidsplan visar att en sådan samverkan skulle kunna inledas tidigast hösten 2021.
− Detta är en mycket spännande utveckling för Alingsås kommun. Ett sådant samarbete skulle bidra till bättre förutsättningar för vår myndighetsutövning på olika sätt. Det kommer att minska sårbarheten och höja kvaliteten då våra medarbetare även får fler kollegor. I slutändan kommer denna utveckling att gagna de vi är till för, det vill säga huvudmännen. Jag har god förhoppning om att kommunfullmäktige godkänner detta, säger Lady France Mulumba (KD), överförmyndarnämndens ordförande.
Nu går ärendet vidare till nästa instans, som är kommunstyrelse och kommunfullmäktige i respektive kommun. Beslut väntas senare i vår.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.