Hur kan vi vid en stor livsmedelskris se till att det kommer mat till kommunens äldreboenden och skolor? Den frågan arbetar just nu Alingsås kommuns nya medarbetare Filippa Brodén med.
Samtidigt som filmstjärnorna intagit Christinae kyrka och Stora Torget utanför Rådhuset i Alingsås och spelar in ett filmatiserat drama om inre kriser, så har korridorerna innanför Rådhusets väggar intagits av ett nytt ansikte, som ska fokusera på yttre kriser – närmare bestämt de som rör livsmedelsförsörjning.
Filippa Brodén heter Kommunledningskontorets nytillskott som under 10 veckor kommer att praktisera i Rådhuset. Fokus kommer att ligga på att ta fram ett förslag till plan för hur kommunen ska jobba med livsmedelsförsörjning vid en kris.
— Kommunen är ju den största leverantören av lagade måltider – vad händer om vi inte har tillförsel av livsmedel? Hur länge kommunen kan klara sig utan tillförsel av nya livsmedel? Det här ska jag titta närmare på tillsammans med kostchefen och säkerhetschefen.
Praktiken är en del av Filippas utbildning i Risk och Krishantering, ett program som hon läser vid universitetet i Östersund. Alingsås var dock ett logiskt val som praktikplats, berättar Filippa, då hon är uppvuxen i Gräfsnäs.
— Jag ser fram emot att få testa mina teoretiska kunskaper från skolan mer i praktiken i kommunhuset och få testa arbetslivet. Och det känns skönt att vara tillbaka här nere och inte ha snö – vilket det fortfarande är uppe i Östersund. Gräfsnäs är vackert nu när vårblommorna slår ut.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.