2020-04-20 12:12Pressmeddelande

Alingsås kommun ställer in det traditionella studentfirandet

Alingsås har tillsammans med övriga kommuner i Götegorgsregionen (GR) beslutat att årets studentfirande måste avblåsas på grund av risken för smittspridning. Inom Alingsås kommun diskuteras alternativa förslag till ett studentfirande.

Göteborgsregionens utbildningschefer som ansvarar för de kommunala gymnasieskolorna har i ett gemensamt beslut ställt in det traditionella studentfirandet, på det sätt som tidigare varit brukligt med utspring och folksamlingar med nära och kära.

Det nya coronaviruset och dess smittspridning påverkar hela samhället och även det högt emotsedda studentfirandet som planerades till den 5 juni. Att studenten ställs in är för att minska risken för smittspridning och för att följa centrala myndigheter och regeringens rekommendationer och beslut.  

- Det är ett jättetråkigt besked att behöva lämna, men dessvärre i nuläget helt nödvändigt, säger Anneli Schwartz, förvaltningschef på Kultur- och utbildningsförvaltningen i Alingsås, och fortsätter:

- Vi behöver nu efter detta gemensamma beslut i Göteborgsregionen sätta oss ner tillsammans med de olika professionerna och även med representanter från elevkåren och diskutera om, hur eller när ett alternativt studentfirande skulle kunna genomföras. Vi är en förvaltning i digital framkant och det öppnar upp många alternativa möjligheter. Men ett klart besked, där är vi inte ännu, utan besked kommer att komma så snart vi bara kan.

Att som elev få fira sin student efter många år av skolgång är viktigt och en stor händelse i varje elevs liv och även deras närstående.

- Vi vill naturligtvis fira våra elever som efter tre härliga år på Alströmergymnasiet nu ska gå vidare i livet och vill ju helst att eleverna lämnar Alströmergymnasiet på ett minnesvärt och högtidligt sätt, men detta år, detta speciella år får vi tänka om och nytt, säger Anneli Schwartz.

Alingsås kommun kommer att återkomma med mer information längre fram och alla beslut som tas kommer att följa riktlinjer och rekommendationer från centrala myndigheter, smittskyddsverksamhet m.fl.


Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.