I oktober genomgick Alingsås kommun en regelbunden kvalitetsgranskning av Skolinspektionen och nu har beslutet från myndigheten kommit. Kvalitetsgranskningen gäller arbetet med analys av studieresultat och trygghet samt det kompensatoriska arbetet. Skolinspektionen bedömer att Alingsås kommun i hög utsträckning uppfyller kvalitetskriterierna och att nyligen införda strukturer för kvalitetsarbetet i grundskolan har varit rätt beslut.
Det är både grundskolan och gymnasiet som granskats och granskningen har skett på huvudmannanivå. Det innebär att det är barn- och ungdomsnämnden och kultur- och utbildningsnämnden med sina respektive förvaltningar som granskats.
Skolinspektionen bedömer huvudmannens arbete inom två områden:
Bedömningsområde 1: I vilken utsträckning det finns en förklarande ansats i huvudmannens analys av studieresultat och resultat avseende trygghet, som kan utgöra underlag för förbättringsåtgärder inom dessa områden.
Bedömningsområde 2: I vilken utsträckning huvudmannen har vidtagit relevanta kompensatoriska åtgärder, som syftar till att elever med sämre förutsättningar ska nå utbildningens mål så långt som möjligt.
Skolinspektionen bedömer att barn- och ungdomsförvaltningen i hög utsträckning vidtagit relevanta kompensatoriska åtgärder för att stötta elever med sämre förutsättningar, alltså ett väl godkänt betyg.
Barn- och ungdomsförvaltningen gör också i flera delar relevanta analyser av studieresultatet och resultat avseende trygghet. Granskningen visar att huvudmannen är i inledningsskedet av ett utvecklingsarbete med att följa upp och analysera studieresultat på ett mer systematiskt och fördjupat sätt för grundskolan. Skolinspektionen rekommenderar att i enlighet med det påbörjade arbetet analysera studie- och trygghetsresultat för grundskolan vidare.
- Det är bra att vi har en hållbar struktur för systematiskt kvalitetsarbete. Det är en grund för vårt fortsatta arbete med uppföljning och analys av skolresultat på både respektive skola och på huvudmannanivå. Utgångspunkten för kvalitetsarbete är undervisningen, det vill säga mötet mellan lärare och elever, och personalen gör ett mycket gott arbete, säger Helena Balte, förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen.
I juni fattade barn- och ungdomsnämnden beslut om en ny struktur för kvalitetsarbetet. Under året som gått har förvaltningen arbetat med nya strukturer i både förskola och skola. Nämnden ges löpande uppföljning gällande både studieresultat och trygghetsresultat och i det fortsatta arbetet kommer analyser av hur de hänger ihop att fördjupas.
- Det är positivt att även skolinspektionen bedömer och betonar att den nya strukturen är bra och jag tycker att förvaltningen gör ett bra arbete. Barn- och ungdomsnämnden kommer snart att få ta del av verksamhetsuppföljning för föregående år och vi tar med oss skolinspektionens granskning i det fortsatta arbetet, säger Kent Perciwall (KD), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Skolinspektionen bedömer att kultur- och utbildningsförvaltningen i hög utsträckning gör relevanta analyser av studieresultatet och resultatet avseende trygghet, som bra underlag för förbättringsåtgärder. Detsamma gäller de kompensatoriska åtgärderna. Väl godkända betyg även här alltså. I de delar som Skolinspektionen har granskat framkommer att verksamheten på Alströmergymnasiet bedrivs med god kvalitet, uppföljning och resultat.
- Det är glädjande att nämndens och förvaltningens långsiktiga arbete med till exempel digitalisering och de särskilda satsningarna för att öka trygghet och måluppfyllelse lyfts fram i Skolinspektionens granskning, säger Anneli Schwartz, förvaltningschef för kultur- och utbildningsförvaltningen.
Kultur- och utbildningsnämnden har under de senaste åren följt upp och analyserat studieresultat och trygghet och iscensatt åtgärder utifrån verksamhetsuppföljningar. Satsningarna har varit på upprustning av lärmiljöer, ytterligare stöd i matematik och resursfördelning utifrån elevers behov och socioekonomiska förutsättningar. Rektorer och lärare samt elevhälsa har tillsammans tagit ett helhetsgrepp för varje elevs bästa, vilket framgår i Skolinspektionens granskning.
- Skolan är en samhällsviktig verksamhet, det ser vi inte minst i detta pandemiår och det är därför vår viktigaste uppgift att på alla tänkbara sätt rikta stöd och resurser till de områden inom Alströmergymnasiet som behöver det mest. Där tycker jag att nämnden har tagit ett stort ansvar och det är positivt att det uppmärksammas i skolinspektionens kvalitetsgranskning, säger Anne Gunnevik (L), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Här har du nära till både naturen, de många sjöarna och de många möjligheter som Göteborgsregionen har att erbjuda. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. I Alingsås kommun jobbar nästan 4000 medarbetare för att varje dag ge god samhällsservice till invånare, besökare, företag och föreningar. I kommunens vision för 2040 är Alingsås Västsveriges vackraste kulturstad i en levande bygd. Genom nytänkande, engagemang och tillgänglighet skapas livskvalitet för alla.