Den här veckan har Alingsås kommun besök av både politiker och tjänstemän från Chililabombwe i Zambia. Det är en fortsättning på det internationella erfarenhetsutbyte som tog sin början redan 2013.
– Det är ett kommunalt partnerskap där vi lär oss av våra olika arbetssätt, säger Sibela Campara, flyktingsamordnare på integrationsavdelningen.
Integrationsavdelningen i Alingsås kommun blev 2018 beviljade medel från Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) för ett fortsatt samarbete med Chililabombwe kommun i Zambia. Det är ett samarbete som startade redan 2013 då ansökningarna skrevs och skickades in. Därefter - 2015 - var representanter från de båda kommunerna på besök hos varandra för att hålla så kallade förmöten. Då diskuterades hur ett samarbete skulle kunna se ut och vad man skulle fokusera på.
– Det resulterade i att vi fick medel från ICLD till ett ettårigt projekt som vi genomförde 2017. Och nu har vi blivit beviljade nya medel till ett tvåårigt projekt som pågår under 2019 och 2020, berättar Sibela Campara.
Mycket på programmet
Delegationen från Zambia består av både politiker och tjänstemän. Den politiska styrgruppen har ansvaret för projektet medan tjänstemännen i projektgruppen driver det operativa arbetet. Från Alingsås ingår Kultur- och utbildningsförvaltningens chef Anneli Schwartz samt politikerna Jonathan Bessou (M) och Rebecka Gustin (S) i styrgruppen.
– ICLD hjälper till att etablera och underlätta internationella samarbeten på lokal nivå och fungerar som ett nav för utbyte av erfarenheter och kunskap om lokal demokrati och god samhällsstyrning. De frågor vi fokuserar mycket på just nu är integration och medborgardialog för att skapa delaktighet och inkludering av människor. Exempelvis har Chililabombwe börjat radiosända sina politiska möten för att skapa en transparens, och det tipset har de fått härifrån Alingsås, säger Sibela Campara.
På onsdagen åker politikerna hem till Zambia igen medan tjänstemännen stannar i Alingsås tills på fredag. På programmet står bland annat besök på arbetsmarknadsenheten, i Nolhaga parkbad samt korta föreläsningar av kommundirektör Maria Standar och två strateger från kommunledningskontoret.
– Vi ska även träffa ungdomsrådet för att våra gäster ska få en bild av hur vi arbetar med ungdomsfullmäktige. Chililabombwe har problem med att få ungdomar delaktiga så det kanske kan ge dem några tips, säger Sibela Campara.
Mer information
Sibela Campara, integrationsavdelningen, 0322 61 61 43.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, är en kommun i Västra Götaland med ca 40 000 invånare. Alingsås ligger vid de stora sjöarna Färgen, Mjörn och Anten. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. År 1984 tog Alingsås emot det europeiska byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för just sättet att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med en egen prägel. En förklaring till alla kaféer och bagerier sägs vara att många kvinnor under 1900-talets första hälft arbetade i industrier och därför inte hann baka sitt eget bröd utan fick köpa färskt bröd. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker varje oktober Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser med ledande ljusdesigners från hela världen. Längs en slinga genom staden och storytelling får besökarna möjlighet att uppleva fantastisk ljusarkitektur som håller absolut världsklass. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Cykelstaden Alingsås är också välkänt för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad för bland annat passivhusteknik och återvinning. Alingsås anses vara en av de mest framstående kommunerna i Sverige inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Alingsås har en vision, Vision 2019, som är ledande för allt arbete och planering i Alingsås. Visionen består av tre målbilder: · Alingsås är den moderna mötesplatsen med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. · Alingsås har en central roll i Västsveriges utveckling och satsar på hållbarhet och livskvalitet i hela kommunen. · Alingsås har 42 000 invånare år 2019.