2019 fyller Rådhuset i Alingsås 250 år. Det firas med öppet hus den 7 december, då allmänheten bjuds in på rundtur, fika och för att rösta på bästa rådhus i pepparkaksformat.
Alingsås stora jubileumsår när staden firat 400 år är på väg att gå mot sitt slut. Men 2019 betyder ännu ett stort jubileum då det var 250 år sedan Patrick Alströmer lät bygga Rådhuset som boende åt sig och sin familj. Den utvändiga träfasaden har vårdats ömt genom åren och är från originalbygget år 1769.
Den 7 december inbjuder Alingsås kommun alla som vill att titta var de politiska besluten diskuteras och gå ner till de vackra källarvalven. Simon Waern med flera kommer att guida och berätta för besökarna om husets historia. Alingsås museum producerar en mindre fotoutställning med historiska tillbakablickar. Rådslaget förvandlas till musiksalong precis som på Patrick Alströmers tid.
Det bjuds på kaffe och tårta och ute på gården serveras varm glögg i skenet av granljus.
Pepparkakshustävling
Inför jubileumsdagen utlyses en pepparkakshustävling där bästa ”rådhus” vinner. Det blir vernissage i Rådhuset och besökarna får rösta på bästa modell. Huset som får flest röster vinner ett presentkort på tusen kronor på Nolhaga Parkbad.
Vill du vara med och bygga Rådhuset i pepparkakshusmodell ska du lämna ditt bidrag till Rådhusets reception den 5 december mellan kl 8-18. Välkommen att fira med oss.
Mer information
Birgitta Westergren Lenken, birgitta.westergren-lenken@alingsas.se.
Christina Falk, christina.falk@alingsas.se.
Alingsås, som ligger fem mil nordost om Göteborg, har ca 40 000 invånare. Med ett attraktivt läge och växande kommuninvånarantal, är staden under kraftig tillväxt. Ändå finns en geniun prägel kvar på staden. Genom åren har den behållit sin karaktär och prisats för sina innergårdar och sin mysiga stadskärna med gamla träbyggnader från 1700- och 1800-talen. Staden är känd som "Kaféstaden" och är en av Sveriges kafétätaste städer med ett stort antal kaféer och bagerier, var och en med sin egen prägel. Sedan 1999 har Alingsås också etablerat sig som "Ljusstaden". Ca 80 000 personer besöker Lights in Alingsås under oktober varje år, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Cykelstaden Alingsås är också välkänd för sina satsningar inom hållbar stadsbyggnad och återvinning.
Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.