2014-02-05 07:42Press release

Vem tar ansvar för den överskuldsatte? - 42 procent av inkassokraven förblir obetalda efter två år

Anders Svensson, Alektum Inkasso: ”Gör det lättare för företagen att ta kreditupplysningar!”

Närmare hälften av de drygt 300 000 inkassokrav som Alektum Inkasso skickar ut årligen förblir obetalda efter två år. Överskuldsättningen i samhället ökar och det tjänar ingen på. Inte ens inkassobolagen. Det är dags att samhället tar sitt ansvar.

Det skriver Anders Svensson på Alektum Inkasso som är kritisk till att samhället gör det allt svårare och dyrare för företagen att ta kreditupplysningar som skulle kunna hindra de allra mesta skuldsatta att ta ytterligare krediter.

I julhandeln vänds de svenska plånböckerna ut och in i jakt på klappar, mat och traditionsenligt julhandelsrekord. Fler och fler väljer att handla på krediter som många har svårt att betala tillbaka. Att julklappssäcken kanske varit lite för stor blir extra tydligt för inkassoföretagen i februari och mars – då antalet inkassoärenden växer lavinartat. Särskilt oroande är att allt fler inte lyckas betala sina inkassoskulder.

Tidigare i januari rapporterades att en tredjedel av svenskarna finansierat julen med lån och krediter. Och handlat allt mer på nätet. Inget fel i det, så länge man kan betala tillbaka är lån och krediter inget att oroa sig för. Problemet är att allt för många inte har förmåga att göra det. Nu när klapparnas paketpapper sen länge är avrivet och vinter
äntligen går mot vår får många öppna inkassobrev istället för påskägg. Billiga klappar blir dyra.

Efter en undersökning av den senaste tidens ärenden hos oss på Alektum Inkasso,
ungefär 315 000 stycken, har vi funnit att hela 42 procent av alla distanshandelsärenden som når oss förblir obetalda efter två år. Det är häpnadsväckande siffor. Cirka 132 300 inköp på faktura eller på kredit borde aldrig ha genomförts.

Varför är det ingen som sätter stopp?

Många av dessa hade faktiskt kunnat stoppas men lagstiftningen sätter käppar i hjulet för företag och försvårar och fördyrar för de som vill undersöka sina kunders betalningsförmåga innan ett köp. Vid en kreditupplysning tvingas företagen idag att skicka en så kallad omfrågandekopia till kunden med information om vem som tagit kreditupplysningen. Eftersom det är kostsamt för företagen och äventyrar kundrelationen väljer många företag helt enkelt att låta bli.

Den offentliga utredningen ”Överskuldsättning i Kreditsamhället”, med statistik från Kronofogdemyndigheten och Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att en halv miljon svenskar har återkommande problem med att betala sina räkningar. Hushåll med högre inkomst och utbildning lånar mest, men hushåll med lägre inkomster och utbildning är de som hamnar i skuldfälla och blir överskuldsatta. De överskuldsatta är en utsatt grupp med lägre inkomster, fler arbetslösa och sjuka, färre bostadsägare och fler ensamstående än befolkningen i övrigt.  Med en tydlig trend om allt mer okontrollerad kreditgivning kommer antalet överskuldsatta att öka. 

Det är lätt att tro att säljare bara vill sälja och att vi inkassobolag vill att konsumenter ska ha så mycket skulder som möjligt. Det är fel. När en person blir överskuldsatt och inte råd att betala för sig kan den inte heller betala sina skulder. Ingen tjänar på överskuldsättning och med en växande distanshandel där fakturaköp och kredit är vanligt förekommande behövs ökad kontroll. Den ökande överskuldsättningen gör samhällets utsatta än mer utsatta och är förlustaffär för såväl försäljare och inkassobolag som för samhället.

Det är vi på inkassobolagen som sitter på kunskapen om svenskarnas skulder, många skulder blir kvar hos oss och når aldrig Kronofogdemyndigheten och syns därmed heller inte i statistiken över betalningsanmärkningar. Att skicka ett ärende vidare till kronofogdemyndigheten är dyrt och sällan värt kostnaden om vi bedömer att det inte finns någon möjlighet att i slutändan få betalt av den skuldsatte.

Det måste bli enklare och billigare för företagen att undersöka sina kunders betalningsförmåga. Företagen, kronofogdemyndigheten och inkassobolagen måste alla våga ta i problem och ta sitt ansvar. Först då kan vi förhindra att icke kreditvärdiga personer sätter sig i ytterligare skuld. Någon måste säga stopp. Det finns smidiga lösningar för detta och vi på Alektum Inkasso tar vårt ansvar för att förhindra överskuldsättning. Ingen i samhället tjänar på en skuld som aldrig blir betald.

Anders Svensson, Alektum Inkasso


About Alektum Group

Alektum Group is a Swedish, family-owned debt collection company founded in 1992. We operate in 18 countries, with more than 650 employees and a turnover exceeding 12 million EUR.