Enligt en ny Novusundersökning, utförd på uppdrag av Alektum Group, uppger en av fem föräldrar att de oroar sig för att deras barn ska få ekonomiska problem i vuxen ålder på grund för låg kunskap om privatekonomi och om hur man hanterar pengar. Något som går i linje med statistik från Finansinspektionen som visar att det är i åldrarna 18-29 år som hushållens konsumtionslån ökat dramatiskt de senaste åren.
Samtidigt visar sig föräldrars oro om barnens framtida ekonomiska problem tydligt i Alektum Groups undersökning. Hela 33 % av föräldrarna till 6-18 åriga barn säger sig ha svårt att förklara pengars värde i ett allt mer kontantlöst samhälle. Pengar kan idag upplevas abstrakt och det kan förklara varför 15% anser att de inte har, eller vet om de har, tillräcklig kunskap för att lära sitt barn om privatekonomi.
”Pengar blir, som en följd av vårt swishande och blippande något väldigt abstrakt, svårt för barn att förstå och för föräldrar att förklara. I förlängningen kan det innebära en ökad risk för skuldsättning. Vi möter varje dag personer i en svår ekonomisk situation och har under de senaste åren sett att framför allt konsumtionslånen kryper nedåt i åldrarna. Samtidigt upplever vi att det saknas kunskap och förståelse kring begrepp som tex kreditköp, ränta och avbetalningar. Skall kommande generationer förstå värdet av pengar behöver vi börja prata om ekonomi med våra barn redan i en tidig ålder”, säger Moa Tyborn, kommunikations- och marknadsdirektör på Alektum Group.
”Enligt forskning så börjar barns inställning till- och vanor kring pengar etableras redan när barnen är små. Därför är det viktigt att föräldrar på ett naturligt och enkelt sätt pratar om pengar med sina barn i vardagen för att förbereda dem och skapa en stabil grund för framtiden” säger Paulina Gunnardo som är beteendevetare med inriktning på barns utveckling.
”Vi ser att många föräldrar i undersökningen tycker det känns klurigt att prata pengar med sina barn, och egentligen behöver vi ju inte gå längre än till oss själva för att förstå utmaningen”, säger Moa Tyborn.
I undersökningen framkommer att nästan hälften av de tillfrågade barnfamiljerna aldrig gör en månadsbudget och att ungefär 40 % helst vill handla på faktura, trots att det enligt statistik oftare leder till betalningspåminnelser och inkasso1.
”Vi tror att Sveriges föräldrar behöver och vill ha vägledning, peppning och verktyg för att få igång pengapratet med sina barn”, avslutar Moa Tyborn.
1 https://www.fi.se/sv/publicerat/rapporter/rapporter/2020/svenska-lan-till-konsumtion/
Om Alektum Group
Alektum Group är ett svenskt familjeägt inkassobolag grundat 1992. Vi hjälper företag från hela Europa att nå sin fulla potential och uppnå ett hållbart kassaflöde, samtidigt som vi arbetar aktivt med våra kunder för att minska risken för överskuldsättning. Genom vår kunskap, vårt engagemang och djupt rotade värderingar strävar vi efter att bidra till ett hälsosammare samhälle. Ett samhälle där alla har möjlighet att upprätthålla en balanserad privatekonomi och företag kan lita på att få betalt. Vi är för närvarande verksamma i 16 länder med mer än 650 anställda och en omsättning på över 1,3 miljarder SEK.
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Alektum Group i mars 2021. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat. 1012 antal personer deltog varav 229 hade barn i åldrarna 6-18 år i hushållet.
Alektum Group is a Swedish, family-owned debt collection company founded in 1992. Our mission is to help businesses from all over Europe to reach their full potential and achieve sustainable cash-flow. We actively work with our customers to lower the risk of over-indebtedness. Through our knowledge, dedication and deeply rooted values, we aim to contribute to a healthier society. A society where everyone has the opportunity to maintain balanced personal finances and companies can rely on getting paid. We currently operate in 18 countries, with more than 650 employees and a turnover exceeding 120 million EUR.