- Har du köpt spelgrejer för 500 spänn? (förälder)
- Ja, men jag fick ju 2000 “gamebux” så jag sparade ju 1500! (barn)
En sak är tydlig: dagens barn växer upp i en alltmer digitaliserad värld där pengar är mer eller mindre ett abstrakt begrepp. För många är kontanter främmande och kreditkortens smidiga ”swipe” eller mobilens snabba blipp har ersatt det fysiska utbytet av pengar. Denna distans till pengars värde förstärks av den tid barn spenderar online, i appar och spel, där möjligheten att göra snabba och enkla inköp bara är ett knapptryck bort.
När gamebux överträffar kronorna För barn som spenderar mycket tid i digitala miljöer kan virtuella valutor, eller låt oss kalla det "gamebux", kännas mer verkliga än våra svenska kronor. De interagerar dagligen med dessa valutor och ser dem som en del av sin digitala verklighet. Men precis som vi lär våra barn att förstå värdet av en femtiolapp, måste vi nu även lära dem att förstå värdet av en digital valuta – något som kan kännas som en utmaning och näst intill främmande för många vuxna, men som, om det inte adresseras, kan leda till ekonomiska problem för både stora och små.
Frågan blir dock om problemet ligger hos barnen eller hos oss vuxna? Oavsett blir det I takt med att fler av våra transaktioner flyttar in I den digitala världen än viktigare att hjälpa våra barn förstå att det finns en verklig kostnad bakom de virtuella mynten eller skinnen de köper i ett spel.
Inför Internationella Tv-spelsdagen passade vi på Pengapeppen på att fråga 700 föräldrar om deras barns digitala köpbeteenden, och statistiken talar sitt tydliga språk: 58% av föräldrarna upplever att deras barn tjatar om att få köpa saker i spel och appar, antingen ofta eller ibland. Samtidigt förbjuder 55% köp helt och hållet, medan 26% tillåter det under strikta kontroller. Var fjärde förälder betalar dessutom för inköpen. Det indikerar att många föräldrar är medvetna om riskerna, men det finns fortfarande en stor utmaning i att hålla full koll på köp som sker i de digitala miljöerna.
”Vi ser hur den digitala ekonomin skapar en distans till pengars verkliga värde för barn. Föräldrar som är närvarande i sina barns digitala liv kan förebygga problem, säger Moa Tyborn, initiativtagare till Pengapeppen.
“Det handlar inte bara om att sätta restriktioner, utan också om att föra dialoger om pengars värde i både den fysiska och digitala världen. Genom att sätta tydliga regler och lära barnen att tänka igenom sina köp kan vi hjälpa dem att utveckla en sund inställning till sin privatekonomi, “ säger Magnus Hedberg Pengapeppen-ambassadör.
Vad kan vi göra? Att hantera barns digitala köpbeteenden kräver en kombination av kunskap, närvaro och engagemang från föräldrar. Här är några konkreta steg vi rekommenderar:
4 tips för att hantera barns digitala köpbeteenden i spel och appar
“Något av det viktigaste man kan göra som förälder är att skapa en öppen dialog om pengars värde och konsumtion med sina barn. Det handlar inte bara om att förhindra misstag, utan också om att ge barnen verktyg för framtiden – att förstå hur pengar fungerar i en allt mer digitaliserad värld”, säger Moa Tyborn.
Alektum Group is a Swedish, family-owned debt collection company founded in 1992. Our mission is to help businesses from all over Europe to reach their full potential and achieve sustainable cash-flow. We actively work with our customers to lower the risk of over-indebtedness. Through our knowledge, dedication and deeply rooted values, we aim to contribute to a healthier society. A society where everyone has the opportunity to maintain balanced personal finances and companies can rely on getting paid. We currently operate in 14 countries, with more than 700 employees and a turnover exceeding 190 million EUR.