2016-04-20 07:00Press release

Exklusivt branschsamarbete för att erbjuda skydd mot bedrägerier

Sveriges ledande kreditupplysningsföretag, Bisnode, Creditsafe, Decidas Info, Syna och UC AB går samman i en gemensam insats för att förenkla och underlätta för den som drabbas av bedrägeri eller bedrägeriförsök.

Sveriges fem ledande kreditupplysningsföretag går samman för att erbjuda skydd mot bedrägerier. Bedrägerispärren innebär att du som är utsatt för bedrägeri endast behöver ringa ett samtal för att spärra din kreditupplysning hos alla de fem anslutna kreditupplysningsföretagen.

– ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­För många drabbade kommer det naturligtvis som en chock när man märker eller misstänker att någon stulit ens   identitet för att köpa saker eller kanske för att ta lån. Då känns det bra att kunna vara en del i en lösning som underlättar för oroliga och som gör det enklare att skydda sig, säger Mats Augurell som är vd för Alektum Group AB, som äger kreditupplysningsföretaget Decidas Info AB.

Om samarbetet

Om du blivit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos nedan angivna kreditupplysningsföretag. Någon möjlighet att lägga en spärr i förebyggande syfte finns inte. Genom att spärra ditt personnummer försvårar du för nya bedrägerier.

Gör så här:

- Ring till något av de fem angivna kreditupplysningsföretagen och spärra din kreditupplysning.

- Vi spärrar direkt din kreditupplysning i två veckor (inom en timme spärrar vi din kreditupplysning även hos övriga anslutna kreditupplysningsföretag). Spärren förhindrar att det går att ta en kreditupplysning på dig hos angivna kreditupplysningsföretag.

- Inom två veckor från din kontakt med oss behöver du skicka in en kopia på polisanmälan av bedrägeriet, samt ett brev där du skriver "Jag vill inte att ni lämnar ut kreditupplysningar om mig". Du kan även komplettera uppgifterna i din polisanmäla om du vill förtydliga något. Brevet ska vara undertecknat av dig.

- När vi har fått din polisanmälan och ditt brev förlänger vi din bedrägerispärr till att gälla under fem år.

- För att häva din bedrägerispärr kontaktar du åter något av de angivna kreditupplysningsföretagen. Du kommer då få en hävningsblankett skickad till dig att fylla i och returnera. Hävningsblanketten kommer att skickas till din folkbokföringsadress eller särskild postadress som finns angiven hos folkbokföringen.

Presskontakt:

Gunnar Algemark, vd Decidas Info, telefon 0703-10 41 91 eller gunnar.algemark@alektumgroup.com

Mats Augurell, CEO Alektum Group, telefon 0708-799032 eller mats.augurell@alektumgroup.com


About Alektum Group

Alektum Group is a Swedish, family-owned debt collection company founded in 1992. We operate in 18 countries, with more than 650 employees and a turnover exceeding 12 million EUR.


Contacts

Moa Tyborn
Chief Communications and Marketing Officer
Moa Tyborn

Related media