2024-07-16 06:00Pressmeddelande

Goda möjligheter att få en studentbostad till terminsstarten!

Fyra studenter sitter och spelar sällskapsspel i korridorkök på Tomegapsgården.

De nya lundastudenterna, de s k novischerna, fick sina antagningsbesked i slutet av förra veckan. Cirka 2.800 av dessa har nu ställt sig i AF Bostäders kö för novischer som ger förtur till minst 900 studentbostäder.

Novischförturen innebär att de flesta bostäder som blir lediga under sommaren, reserveras för novischer som kommer från bostadsorter utanför Skåne. För att ge alla samma chans, lottas förtursplatserna. Denna lottning är nu genomförd.

I år har cirka 2.800 novischer valt att ställa sig i bostadskön och delta i lotteriet vilket är fler än förra hösten. Nära hälften internationella studenter – en grupp som ständigt växer. Ambitionen är att kunna erbjuda novischerna minst 900 bostäder vilket är fler än förra året.

- Eftersom många novischer ordnar sitt boende på annat sätt så täcks bostadsbehovet ganska väl, tror Claes Hjortronsteen, uthyrningschef på AF Bostäder.

För Lund som helhet förväntas det även i år finnas ett tillräckligt antal studentboenden för att täcka behoven. Detta framgår av en ny lägesrapport som tagits fram tillsammans med universitetets LU Bostäder och studentdrivna BoPoolen.

- I rapporten visar vi att Lund inte bara erbjuder attraktiva utbildningar utan även löser boendet för alla de studenter som söker sig hit från hela världen, säger Claes Hjortronsteen.

AF Bostäder arbetar långsiktigt med att möta lundastudenternas fortsatta bostadsbehov.

- Vår ambition är att erbjuda en byggstart varje år, fortsätter Claes Hjortronsteen. Just nu pågår inflyttning på nybyggda Rhodos på Kämnärsrätten med plats för fler än 250 studenter. I samma del av Lund pågår samtidigt bygget av Troja som inom ett par år erbjuder boende för ytterligare ca 500 lundastudenter.


Om AF Bostäder

AF Bostäder är ett av Sveriges största studentbostadsföretag med 6 200 bostäder i centrala Lund. Företaget äger, förvaltar och utvecklar bra och prisvärda bostäder åt aktiva Lundastudenter. Bostäderna ska vara trivsamma, långsiktigt hållbara och bidra såväl till Lunds utveckling som till en levande stadsbild.


Kontaktpersoner

Claes Hjortronsteen
Uthyrningschef
Claes Hjortronsteen