2017-09-29 06:00Pressmeddelande

Byggstart för Marathon – 250 nya studentbostäder i Lund

Fotograf: Nicklas RudfellFotograf: Nicklas Rudfell

Den 5 september startar AF Bostäder bygget av Marathon. Det nya området ligger på hörnet av Tornavägen och Tunavägen. De 250 studentbostäderna ger plats för 390 studenter och ska stå klart för inflyttning våren 2019. Området blir grönt, energieffektivt och helt bilfritt.

– Platsen är perfekt, ett toppenläge för studenter, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder. Marathon ligger mitt i kunskapsstråket, nära både campus och Lunds centrum. Området blir mycket trivsamt och fritt från bilar. Alla hyresgäster får egen cykelplats under tak samt tillgång till cykelverkstad.

– I Lunds universitetsliv finns en tradition att hylla och närma sig det antika Grekland. Några exempel är Athen i AF Borgen och våra bostadsområden Sparta och Delphi. Inget är väl så inspirerande som att få sätta namn på ett helt nytt bostadsområde. Vi valde ”Marathon” för markera kopplingen till Akademiska Föreningen och AF Borgen. Men också för att Marathon handlar om uthållighet, en nödvändig egenskap när man ska utveckla billiga och ändamålsenliga bostäder till studenterna i Lund, säger Henrik Krantz.

AF Bostäder är Lundastudenternas eget bostadsföretag och som sådant har företaget specialiserat sig på att utveckla studentvänliga och billiga bostäder. Bostäderna ska vara långsiktigt hållbara, kostnadseffektiva att förvalta, snälla mot studenternas plånböcker och specialdesignade för studentlivet.

– Dagens studenter älskar att laga mat tillsammans, och vill gärna ha ett väldimensionerat och praktiskt kök, säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Det sociala är genomgående viktigt – både inomhus och utomhus ska finnas bra ytor för umgänge. Marathon utformas också så att alla hyresgäster får tillgång till så mycket dagsljus som möjligt. Längst ut vid Torna- och Tunavägen har husen tre våningar för att successivt växa till åtta våningar i det innersta huset vid LTH.

– Marathon byggs med fokus på hållbarhet, säger Magnus Cederberg. Material och lösningar är valda för att minimera resursanvändningen i den framtida förvaltningen. Energianvändningen blir cirka 20 % lägre än nybyggnadskraven. All energi blir mer än 90 % förnyelsebar och 100 % förnyelsebar från 2020. Marathon producerar egen energi från solpaneler på taken och alla byggmaterial är fria från egenskaper som kan vara skadliga för miljö eller hälsa.

Marathon ska rymma bostäder från 23 kvadrat till 65 kvadrat, varav en stor andel är parlägenheter och kompisboenden. Räknat på samtliga lägenheter blir månadskostnaden per boende i snitt cirka 3 300 kr. I hyran ingår bredband på 1 000 Mbit/s, el, värme samt varm- och kallvatten.


Om AF Bostäder

AF Bostäder är ett av Sveriges största studentbostadsföretag med 6 000 bostäder i centrala Lund. Företaget äger, förvaltar och utvecklar bra och billiga bostäder åt aktiva Lundastudenter. Bostäderna ska vara trivsamma, långsiktigt hållbara och bidra såväl till Lunds utveckling som till en levande stadsbild.

Kontaktpersoner

Magnus Cederberg
Fastighetsutvecklingschef
Magnus Cederberg
Fotograf: Nicklas Rudfell
Henrik Krantz
VD
Henrik Krantz
Fotograf: Nicklas Rudfell