Vid klimatmötet COP29 förra veckan presenterades en ny studie och ett globalt verktyg från Oxford University, som ger den mest detaljerade analysen hittills av hur väl nationella policyer och ekonomiska regleringar harmoniserar med klimatmålen. Climate Policy Monitor är framtagen genom pro bono-samarbeten med 48 ledande advokatbyråer världen över, varav en är Lindahl.
Climate Policy Monitor är en kontinuerligt uppdaterad offentlig resurs som ger alla möjligheten att över tid utvärdera ambitionen, omfattningen och strängheten i klimatrelaterade regleringar. 2024 granskas totalt 30 stora ekonomier inom tre områden. Verktyget kommer att utvidgas till fler områden och jurisdiktioner nästa år.
Resultaten som Oxford University presenterade vid klimatmötet i Baku fastslog att regler för nettonoll förvisso ökar globalt men att implementeringsgapet kvarstår. Även om regleringar inom vissa områden, som informationskrav kopplade till klimatpåverkan, är relativt robusta, saknas tydliga och ambitiösa standarder på andra områden.
De ledande forskarna som ligger bakom Climate Policy Monitor menar att studien kommer vid en kritisk tidpunkt, då världen står inför ett ”implementeringsgap” mellan klimatmål och resultat. Medan länder, företag och andra aktörer sätter nettonollmål fortsätter nämligen de globala utsläppen att öka. När länder nu förbereder sig för att lämna in nya åtaganden under Parisavtalet nästa år, är det därför avgörande att övergripande mål stöttas med konkreta regler och policyer för att säkerställa implementering.
– Man pekar bland annat på att ambitiösa åtaganden av enskilda nationer och företag inte ensamma kan förhindra katastrofala klimatförändringar, förklarar Johanna Lindqvist, miljörättsadvokat på Lindahl och ansvarig för byråns medverkan i researchen.
Hon berättar att det varit både inspirerande och givande att som samarbetspartner till Oxford University få bidra i det viktiga arbetet.
– Verktyg som Climate Policy Monitor kan bli otroligt viktiga i utvecklingen, genom att skapa insyn och överblick som kan bidra till att stänga gapet mellan ambitiösa mål och faktiska resultat, säger hon.
– Olika perspektiv av hållbarhets- och klimatfrågor har i många år legat högt upp på agendan både hos oss på Lindahl och hos våra klienter. Vi bär alla ett gemensamt ansvar att bidra till en hållbar utveckling, till exempel genom att vi som jurister bidrar med vårt kunnande och resurser i den här typen av globala samarbeten, säger Mårten Steen, Lindahls ordförande.
Här hittar du den svenska analysen
Startsidan för Climate Policy Monitor
Klimatrelaterad information: Skyldigheter för företag och finansinstitut att offentligt rapportera information om risker kopplade till klimatförändringar, deras bidrag till problemet och/eller de policyer de har på plats.
Omställningsplanering: Regler som kräver att företag redogör för steg de kommer att ta för att anpassa sig till klimatmålen.
Offentlig upphandling: Regler som anpassar statliga utgifter – som vanligtvis utgör 10-15 % av ett lands BNP och inkluderar allt från fordon till nya sjukhus – till regeringarnas klimatmål.
Lindahl är en av Sveriges största affärsjuridiska advokatbyråer, som med framtidsfokus, engagemang och en stark kultur hjälper klienter till framgångsrika affärer och medarbetare att nå sin fulla potential. Våra kontor finns i sex av landets största städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro och Helsingborg. Dessutom är vi den enda svenska medlemmen i TerraLex, ett internationellt nätverk av ledande advokatbyråer. Mer information om Lindahl finns på lindahl.se