2022-09-01 07:15Pressmeddelande

Läsutmaningen sätter lästräning på agendan – över 1500 klasser anmälda

En fjärdedel av Sveriges fjärdeklassare har redan anmält sig till Den stora läsutmaningen och laddar för nya läsrekord. Läsutmaningen kraftsamlar för att ge alla elever en chans till ökad läskondis och läslust, något som är en viktig demokratifråga.

Initiativ som läsutmaningen blir allt viktigare i en tid då alla elever inte har tillgång till skolbibliotek*. Årets tävlingsledare Ylva Hällen gör sig redo för att tillsammans med författarna Jenny Jägerfeld, Johan Anderblad och Johan Rundberg bidra med stöd och engagemang till alla anmälda klasser. 

– Varför diskuteras inte denna viktiga demokratifråga mer i valrörelsen? Läsförmåga och ordförståelse är grunden för att våra barn ska förstå samhället och omvärlden. Med Den stora läsutmaningen vill vi ge alla barn chansen att öka sin läskondis och därmed locka fram läslusten, säger Ylva Hällen, tävlingsledare för Den stora läsutmaningen 2022.

Över 1 500 klasser är redan anmälda till årets upplaga av Den stora läsutmaningen, vilket är nära en fjärdedel av Sveriges fjärdeklassare. Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sin klass - startskottet går 15 september, men fram till 30 september är anmälan öppen och eleverna kan läsa ikapp de andra utmanarna.

Om Den stora läsutmaningen
Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Att få in läsningen i vardagen bidrar till barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Klasserna uppmuntras till läsning genom roliga inspel, aktiviteter och möten med några av Sveriges mest populära författare. Att det just är årskurs 4 som valts ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern** och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag. Belöningen är, förutom att få möjlighet att utveckla sin läsning, chansen att vinna en skolresa till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och andra fina priser. I år uppmuntras även det bibliotek som bidragit mest för att motivera klasser och lärare genom deltävlingen Årets bibliotek. Vinnande bibliotek belönas med ett författarbesök. 

Under första tävlingsåret 2021 ledde initiativet till att deltagarna läste nära en halv miljon böcker och lärare uppskattade att de deltagande klasserna ökade sin läsning med över 70 procent jämfört med en vanlig termin. 

Anmälan här: https://denstoralasutmaningen.se/tavla/anmalan Sista datum för anmälan är den 30/9. Tävlingen pågår mellan den 15/9 – 1/12. Prisutdelning sker i mitten av januari 2023. Klassresan sker i maj/ juni 2023.

 

* Biblioteksdöden. Lärarstiftelsen, 2022. 
Endast 39 procent av landets elever har tillgång till ett skolbibliotek. Idag finns bara fyra kommuner i Sverige där alla elever har tillgång till ett skolbibliotek och skillnaderna mellan kommuner och privata skolor är dramatiska. I den kommunala grundskolan har 30 procent av eleverna tillgång till skolbibliotek medan samma siffra för eleverna i fristående grundskolor är 18 procent. För landets gymnasieelever är skillnaderna ännu större.     

** Unga & medier 2021. Medierådet, 2021.
Bland åldersgruppen 9–12 läste 31% dagligen år 2012 och 36% ansåg sig läsa för lite, det vill säga en skillnad på fem procentenheter. År 2020 har de dagliga läsarna minskat till 21% medan de som anser sig läsa för lite ökat till 47%, vilket innebär en skillnad på 26 procentenheter.

 


Om Adlibris.com

Adlibrisgruppen är Nordens ledande e-handelsgrupp och består av e-handelssajterna Adlibris, Mediafy, Campusbokhandeln och Odla.nu. Adlibrisgruppen erbjuder ett stort utbud för en inspirerande vardag med bra priser och smidiga leveranser. Adlibrisgruppen är en del av Bonnier AB.

Kontaktpersoner

Karin Lindebo
Presskontakt
Karin Lindebo