2020-07-21 05:50Pressmeddelande

8 av 10 läser en bok i sommar

Det finns ett stort intresse bland svenskarna att läsa en fysisk bok i sommar. 8 av 10 har läst eller kommer läsa en fysisk bok, det är större andel kvinnor som planerar läsa och helst vill svenskarna läsa deckare och romaner.

Adlibris har tillsammans med Kantar SIFO genomfört en omfattande undersökning bland 1000 svenskar om deras intresse att läsa en fysisk bok under sommaren. Resultatet visar att 8 av 10 svenskar säger att de har läst eller kommer läsa en fysisk bok. Kvinnor har större intresse av att läsa böcker än vad män har. Den främsta anledningen till att svenskarna vill läsa mer är att det finns mer tid att läsa böcker just nu än förra året och att anledningen till att man läser är främst för underhållningen skull. En stor andel anger att de har som personlig målsättning att läsa fler fysiska böcker. En tredjedel av svenskarna anger att anledningen till att de vill läsa fysiska böcker är att de är trötta på skärmtittande. Svenskarna har störst intresse för romaner och deckare. I norra Sverige och i Malmöområdet har intresset för att läsa ökat mest jämfört med förra året.

- Det är mycket glädjande att se att den fysiska boken har ett så stort intresse i sommar. I år är det hela 27 procent som anger att de kommer läsa fler fysiska böcker i sommar jämfört med förra sommaren. Det som framförallt stack ut i den här undersökningen är att åldersgruppen 18-35 har ett ökat intresse för att läsa en fysisk bok, det är väldigt kul och vi hoppas på att den trenden håller i sig, säger Jonas Karlén vd på Adlibris.

Sammanfattningen av undersökningen:

- 76 procent har läst eller kommer läsa en fysisk bok i sommar.

- 85 procent av kvinnorna har läst eller kommer läsa en fysisk bok i sommar

- 67 procent av männen har läst eller kommer läsa en fysisk bok i sommar.

- 27 procent anger att de kommer läsa fler böcker i sommar jämfört med förra året.

- 41 procent anger att de har en personlig målsättning i att läsa fler böcker i sommar och att de har mer tid för bokläsning jämfört med förra året.

- 33 procent anger att de är trötta på skärmtittande.

- 51 procent av kvinnorna anger att de i år har mer tid för bokläsning i sommar jämfört med 39 procent av männen.

- 18-35 åringar är den åldersgrupp som anger att de har ett ökat intresse av att läsa en bok i sommar jämfört med förra året.

- De mest efterfrågade genrer i sommar är deckare och romaner. Män läser främst deckare och romaner och kvinnor har generellt sett ett bredare intresse av olika genre.

- 41 procent anger att den främsta anledningen till att man vill läsa en bok i sommar är för underhållningens skull, följt av 24 procent som anger för att ta det lugnt.

- 23 procent av de som bor i norra Sverige anger att deras intresse av att läsa en fysisk bok i sommar har ökat.


Om Adlibris.com

Adlibrisgruppen skapar lustfyllda och inspirerande shoppingupplevelser på webben. Med passion för våra produkter och kundnytta i fokus strävar Adlibrisgruppen alltid efter att förbättra våra tjänster och erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser och snabba leveranser. Adlibrisgruppen består av e-handelssajterna Adlibris, Discshop och Odla.nu. Adlibrisgruppen är en del av Bonnier AB.

Kontaktpersoner

Elias Vieglins
PR-ansvarig
Elias Vieglins

Relaterad media