2018-11-14 07:13Press release

Muistatko vielä Mulperin? Jos synnyit 80-luvulla, nämä lastenkirjat löytyivät taatusti kirjahyllystäsi

null

Istuiko sinunkin vieressäsi Mikko Mallikkaasta tuttu mielikuvitusystävä Mulperi tai kuvittelitko, että sinulla on yhtä suuret voimat kuin Peppi Pitkätossulla? Entä oletko yrittänyt etsiä Mato Matalaa Richard Scarryn kirjoista tai miettinyt, miksi Jason-kirjoissa Jasonin äiti työskenteli alastonmallina?

Viime vuosina vanhemmat ovat lukeneet lapsilleen muun muassa Risto Räppääjää, Harry Potteria sekä Tatua ja Patua. Vaikka lastenkirjat ja niiden sisältö ovatkin vaihdelleet eri vuosikymmeninä, jäävät rakkaimmat hahmot elämään vuosikymmenien ajaksi. Muistatko vielä, mikä oli oma lempikirjasi lapsena?

60-luku: Tarzanista Narniaan, vilkkaat lapset Peppi ja Eemeli astuvat kuvaan

Jos synnyit 1960-luvulla, törmäsit kirjojen sivuilla todennäköisesti Tarzaniin ja Narnian tarinoihin, mutta myös Tammen kultaisiin kirjoihin, joita olivat esimerkiksi Kani Kuriton, Kolme karhua sekä Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri. Jo vuosikymmentä aiemmin olivat ilmestyneet Astrid Lindgrenin klassikot kuten Peppi Pitkätossu ja Melukylän lapset. 60-luvulla niiden rinnalle tuli myös Vaahteramäen Eemeli monine metkuineen.

60-luvulla nenän eteen ilmestyivät myös Anni Polvan Tiina-kirjat ja H.C. Andersenin Tuhma Jussi. Lisäksi Richard Scarryn kissahahmot ja Kissalan perhe -kirja näkivät päivänvalon.

70-luku: Pupu Tupuna ja muut eläinhahmot Rasmus-nallesta Pekka Töpöhäntään

1970-luvun lapsena kirjahyllyysi ilmestyi luultavasti ihastuttava Pupu Tupuna. Muita suosittuja lastenkirjojen eläinhahmoja olivat Rasmus Nalle, Uppo-Nalle sekä Pekka Töpöhäntä. 70-luvulla lapset tutustuivat myös 7-vuotiaaseen Mikko Mallikkaaseen sekä Camilla Mickwitzin Jasoniin ja hänen äitiinsä Kaarinaan, joka työskenteli iltaisin taidekoulun alastonmallina.

Kouluikäiset lapset lukivat seikkailukirjoja, kuten Viisikkoa ja 3:a etsivää. Myös siskokset Marvi ja Merja Jalo debytoivat hevoskirjoillaan 70-luvun lopulla. Astrid Lindgreniltä 70-luvulla julkaistu Veljeni Leijonamieli nousi myös aikansa klassikoksi. Tytöille suunnattu F.H. Burnettin Salainen puutarha kertoi salaisesta puutarhasta, joka on lukittu rouvan kuoltua.

80-luku: Kauhistuttava Noidan käsikirja ja toimelias Minttu

Muistatko vielä Noidan käsikirjan? Se tuli tutuksi miltei jokaiselle 80-luvun nuorelle, sillä teos sisälsi kauhistuttavia kuvia. Moni muistaa myös metsässä seikkailevan Ronja Ryövärintyttären.

Camilla Mickwitzin luoman Jasonin rinnalle syntyi myös silmälasipäisestä Emiliasta kertova kirjasarja. Lisäksi 80-luvulla ilmestyi Maikki Harjanteen hahmo Minttu, jolla oli kissa nimeltä Tuusannuuska. Jo aiemmalta vuosikymmeneltäkin tutut hahmot Pupu Tupunasta Uppo-Nalleen jatkoivat lukusuosikkeina, ja mukaan tuli myös pehmoleluna kirjoissa seikkaileva Otto-nalle.

90-luku: Keksintöjä Pelle Pelottoman käsikirjasta

Eläinkunnan hahmot ilahduttivat lapsia myös 90-luvulla. Televisiossa näytettyjen piirrettyjen myötä esimerkiksi Babar-, Barbapapa- ja Muumi-kirjat tekivät kauppansa.

Kristiina Louhen kirjat kertoivat toimeliaasta Ainosta sekä taaperoikäisestä Tompasta. Suosituksi kirjasarjaksi nousi myös Viiru ja Pesonen, jonka päähahmoina seikkailivat mies ja kissa. 90-luvun lapset muistavat taatusti myös lukuisia keksintöjä sisältävän Pelle Pelottoman käsikirjan. Nuoriso sen sijaan tutustui teinielämään Bertin päiväkirjojen avulla.

Monet lastenkirjat kestävät aikaa, ja osa vanhoista kirjoista nousee uudelleen suosioon esimerkiksi uuden painosten myötä. Näin on käynyt myös Noidan käsikirjalle, josta julkaistiin tänä vuonna uusi painos.

Noidan käsikirjan uusi painos on ollut myydyin lasten- ja nuortenkirjamme tänä vuonna, eli yli 30 vuotta vanhat jutut toimivat edelleen. Myös esimerkiksi Astrid Lindgrenin klassikot Pepistä Eemeliin ovat meillä edelleen kysyttyjä”, Adlibriksen myyntijohtaja Sakari Luovio kertoo.

Faktaa: Myydyimmät lastenkirjat TOP 5 20162018

2018

 1. Noidan käsikirja
 2. Iltasatuja kapinallisille tytöille
 3. Harry Potter ja kirottu lapsi
 4. Muumiperheen lauluretki
 5. Pikku Papun laulut

2017

 1. Koiramäen Suomen historia
 2. Herra Hakkaraisen soiva iltalaulukirja
 3. Iltasatuja kapinallisille tytöille
 4. Pikku Papun laulut
 5. Soiva laulukirja

2016

 1. Harry Potter ja kirottu lapsi
 2. .Soiva tuutulaulukirja
 3. Pikku Papun orkesteri
 4. Pikku Papun laulut
 5. Soiva laulukirja

Lähde: Adlibriksen Suomen myyntitilastot

Lisätietoja:

Sakari Luovio, myyntijohtaja, Adlibris, sakari.luovio@adlibris.com, +46 70 990 0997

Bonnier-konserniin kuuluva Adlibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toimivalla Adlibriksellä on yhteensä lähes 1,7 miljoonaa aktiivista asiakasta. Kirjojen lisäksi Adlibriksen valikoimaan kuuluvat toimistotarvikkeet, askartelu- ja käsityötuotteet sekä lelut ja lastentarvikkeet. Adlibris-konsernin liikevaihto on lähes 1,8 miljardia kruunua. Konserniin kuuluu noin 200 työntekijää.


About Adlibris Finland Oy

Adlibris.com - Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa! 10 000 000 kirjaa, toimistotarvikkeet, askartelu- ja käsityötuotteet sekä lelut ja lastentarvikkeet Nopea toimitus - Edulliset hinnat

Contacts

Linnea Wiklund
Head of People & Culture
Linnea Wiklund