2018-04-17 07:00Press release

Lautapelit ja legot kiinnostavat Pohjoismaissa – nukkekotibuumi näkyy vain Suomessa

null

Nukkekotiharrastus on Suomessa kovassa nosteessa. Nukkekodeista ammatin itselleen tehnyt käsityötaitaja Maria Malmström kertoo, että nukkekotiharrastajia löytyy Suomessa kaikista ikäryhmistä. Verkkokauppa Adlibriksen myyntitilastojen mukaan Ruotsissa ja Norjassa nukkekotibuumi on vielä pientä verrattuna Suomeen, jossa myynti on moninkertaista naapurimaihin verrattuna.

Käsityötaitaja ja nukkekotikirjailija Maria Malmström on harrastanut lähes parinkymmenen vuoden ajan nukkekoteja. Kun hän sai ensimmäisen nukkekotinsa, harrastus vei heti mukanaan.

”Pienoismallit ovat kiehtovia. Minulla on kuin Pelle Pelottoman luonne: tykkään pohtia, mistä kaikesta voisin saada materiaalia esineisiin, joita olen rakentamassa”, Malmström kuvaa.

Aluksi hän ei löytänyt mistään valmiita ohjeita esineisiin, joten Malmström päätti aloittaa oman blogin niiden jakamista varten. Sisältöä on syntynyt niin paljon, että nyt hän viimeistelee jo viidettä nukkekotiaiheista kirjaansa.

”Sille, joka pitää käsillä tekemisestä, nukkekodissa riittää haastetta”, Malmström sanoo.

Nukkekoti ei ole vain lasten juttu – harrastajia löytyy kaikista ikäluokista

Malmström kertoo, että moni nukkekotiharrastaja tekee vanhaa mummolaansa tai lapsuudenkotiaan.

”Paikkaa, johon on tunneside”, hän täsmentää.

Toiset taas rakentavat omaa haavekotiaan ja purkavat harrastukseen sisustusvimmaansa.

Pienoismaailman rakentaminen vaatii sorminäppäryyttä. Osalle harrastus voikin tarkoittaa nimenomaan käsitöiden tekoa, toiselle se on pienoisesineiden keräilyä.

”Nukkekotiharrastus aliarvioidaan edelleen. Tunnen ihmisiä, jotka eivät kehtaa puhua ääneen harrastuksestaan. Monelle nukkekoti on puhtaasti käsityöharrastus ja haastava sellainen.”

Malmström pitää nukkekotikursseja, joissa rakennetaan yhdessä pienesineitä nukkekoteihin. Osallistujia riittää kaikista ikäluokista.

”Kursseillani käy esimerkiksi pariskuntia ja äitiä ja tyttäriä. Ikähaitari on lapsista 90-vuotiaaseen asti”, Malmström sanoo.

Lautapelit lelumyynnin kärjessä

Verkkokauppa Adlibriksen myyntitilastoissa nukkekotibuumi näkyy vahvasti. Viimeisen vuoden aikana nukkekoteja on ostettu Suomessa niin paljon, että leluista vain legot ja lautapelit yltävät nukkekotien myynnin ohi.

”Edellisvuoteen verrattuna nukkekotien myynti on kasvanut lähes 160 prosenttia. Jopa palapelien myynti on jäänyt nukkekotien taakse”, Adlibriksen markkinointipäällikkö Marjut Määttä kertoo.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna nukkekodit ovat Suomessa poikkeuksellisen suosittuja. Esimerkiksi Ruotsissa nukkekoteja enemmän Adlibrikseltä ostetaan erilaisia figuureja, legoja, palapelejä ja lautapelejä. Norjaan verrattuna nukkekoteja myytiin Suomessa viimeisen vuoden aikana lähes viisi kertaa enemmän.

Suomessa Adlibriksen lelumyynnin kärjessä ovat kirkkaasti lautapelit. Lautapelien kasvavasta suosiosta on puhuttu jo vuosia, eikä sille näy laantumista.

”Edelliseen vuoteen verrattuna lautapelien myynti on kasvanut kuusinkertaisesti. Perinteiset pelit ovat suosituimpia, Rotanloukku ja Afrikan tähti ovat tällä hetkellä myydyimmät lautapelit", Määttä sanoo.

Maria Malmströmin vinkit nukkekotiharrastuksen aloittamiseen:

 • Nukkekotimaailma rakennetaan tavallisesti mittakaavassa 1:12.
 • Voit aloittaa harrastuksen vaikkapa yhdestä huoneesta.
 • Älä vaadi itseltäsi liikoja. Varsinkaan silloin, jos et ole aiemmin tehnyt käsitöitä.
 • Sormet ja kädet harjaantuvat harrastaessa. Mitä enemmän teet, sen parempaa jälkeä tulee.
 • Ohjeita ja vinkkejä löytyy valtavasti netistä: esimerkiksi nukkekotiblogeja on erittäin paljon, myös Facebook-ryhmissä jaetaan vinkkejä. Suomesta löytyy myös nukkekotiyhdistys ja nukkekotilehti.

 • Julkaisuvapaita kuvia: https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/Adlibris/Nukkekotikuvat/

  Lisätietoja:

  Marjut Määttä
  markkinointipäällikkö, Adlibris
  marjut@adlibris.com
  +358 50 3103 007

  Maria Malmström
  käsityökirjailija
  info@nukketalo.net
  +358 50 366 3446

  Bonnier-konserniin kuuluva Adlibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toimivalla Adlibriksellä on yhteensä lähes 1,7 miljoonaa aktiivista asiakasta. Kirjojen lisäksi Adlibriksen valikoimaan kuuluvat toimistotarvikkeet, askartelu- ja käsityötuotteet sekä lelut ja lastentarvikkeet. Adlibris-konsernin liikevaihto on yli 200 miljoonaa euroa. Konserniin kuuluu noin 200 työntekijää.


  About Adlibris Finland Oy

  Adlibris.com - Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa! 10 000 000 kirjaa, toimistotarvikkeet, askartelu- ja käsityötuotteet sekä lelut ja lastentarvikkeet Nopea toimitus - Edulliset hinnat

  Contacts

  Elias Vieglins
  PR Manager
  Elias Vieglins