2018-10-01 07:10Press release

​Haluatko säästää satoja euroja lukiokirjoissa? Halvimmalla pääsee, kun valitsee terveystiedon ja lyhyen matikan

null

Terveystiedon valitseva lukiolainen saa ostettua kurssikirjat alle 90 eurolla, kun taas fysiikkaa lukeva opiskelija maksaa kurssikirjoistaan miltei kolminkertaisen summan. Lyhyen matematiikan opiskelija sen sijaan pääsee noin satasen halvemmalla pitkän matikan valinneeseen verrattuna.

Reilu kuukausi sitten yli 30 000 lukiolaista aloitti jälleen kolme vuotta kestävän koulutuksen, joka huipentuu valkolakin saamiseen. Kymmenistä kurssikirjoista voi joutua maksamaan yli tuhat euroa. Ainevalinnat voivat kuitenkin laskea jopa sadoilla euroilla kirjalaskua.

Helpoimmalla reaaliaineissa pääsee valitsemalla terveystiedon, josta on yksi pakollinen kurssi ja kaksi valtakunnallista syventävää kurssia. Terveystiedon kolme kurssikirjaa maksavat keskimäärin 86 euroa.

Eniten kursseja on käytävä fysiikkaa varten, jossa on peräti seitsemän kurssia. Näille kurssikirjoille hintaa kertyykin jo keskimäärin 235 euroa, jos opiskelija käy kaikki kurssit ja ostaa kirjat uutena. Terveystietoon verrattuna se on lähes kolminkertainen summa.

Fysiikka on kurssimäärän kuningas, historia toiseksi kallein

Kurssimäärän kuninkaana koreilee siis fysiikka, mutta hintaeroja syntyy myös muista reaaliaineista. Esimerkiksi historian opiskelu vaatii kuuden kurssin käymistä, jolloin kirjapinon hinnaksi muodostuu yhteensä noin 166 euroa. Verrattuna esimerkiksi neljä kurssia vaativaan yhteiskuntaoppiin, historian kurssikirjat maksavat yli 30 prosenttia enemmän. Yhteiskuntaopin kirjoille hintaa kertyy noin 124 euroa.

Hintahaarukan välimaastossa ovat viiden kurssin oppiaineet kuten biologia, kemia ja psykologia, joihin kirjat maksavat keskimäärin 145 euroa.

Matematiikka: kuusi vai kymmenen pakollista kurssia?

Lyhyt matematiikka koostuu kuudesta pakollisesta ja kahdesta syventävästä kurssista. Pitkään matematiikkaan kuuluu 10 pakollista kurssia ja kolme syventävää kurssia. Tällöin lyhyen matematiikan uusien kurssikirjojen kustannuksiin menee noin 168 euroa, pitkän matematiikan kurssikirjakustannukset sen sijaan ovat reilut 270 euroa, eli yli 100 euroa enemmän. Lisäksi jokaisen opiskelijan on hankittava itselleen laskin ja yleensä myös MAOL-taulukot-kirja, joka sisältää matematiikan, fysiikan ja kemian taulukot sekä kaavat.

”Kurssikirjojen hintoja kannattaa ehdottomasti seurata, jotta se fysiikankin opiskelija voi vielä säästää muutaman euron. Meillä myydyin lukiokirja vuodesta toiseen on MAOL-taulukot, varmaankin siksi, että lukiolainen tarvitsee sitä koko lukio-opiskelunsa ajan, Adlibriksen myyntijohtaja Sakari Luovio kertoo.

Ylioppilaskirjoituksissa voi kirjoittaa, kun kaikki pakolliset kurssit on käyty. Reaalista on valittava vähintään yksi aine kirjoitettavaksi. Ylioppilaskirjoituksia varten kursseista suositellaan suoritettavaksi pakollisten kurssien lisäksi valtakunnalliset syventävät kurssit.

Lukiolaiset ostavat yli 8 kirjaa vuodessa

  • Tänä vuonna 31 100 hakijaa pääsi lukiokoulutukseen. 91 % lukioon hakeneista sai opiskelupaikan.
  • 112:sta lukiolaisesta 77 % kertoi ostavansa yli 8 lukiokirjaa vuodessa.
  • Vastaavasta määrästä ammattikoululaisia yli 8 kirjaa vuodessa ostaa vain alle 10 % kyselyyn vastanneista
  • Verkkokirjakauppa Adlibriksen myydyin lukiokirja vuodesta toiseen on MAOL-taulukot
  • Lähteet: Opetushallitus ja verkkokirjakauppa Adlibriksen teettämä verkkokysely (n=440, toteutus heinä-elokuu 2018)

Lukion kurssikirjojen kustannukset on laskettu ottamalla mukaan lukion opetussuunnitelmassa (OPS2016) ilmoitetut kurssimäärät ja vertaamalla niitä lukiossa käytössä oleviin kirjasarjoihin. Hinnat on laskettu verkkokirjakauppa Adlibriksen hintoihin perustuen, kun kirjat ostetaan uusina. Kustannukset voivat vaihdella sen perusteella, mikä kirjasarja kullakin lukiolla on käytössä.

Lisätietoja:

Sakari Luovio

myyntijohtaja, Adlibris

sakari.luovio@adlibris.com,

+46 70 990 0997

Bonnier-konserniin kuuluva Adlibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toimivalla Adlibriksellä on yhteensä lähes 1,7 miljoonaa aktiivista asiakasta. Kirjojen lisäksi Adlibriksen valikoimaan kuuluvat toimistotarvikkeet, askartelu- ja käsityötuotteet sekä lelut ja lastentarvikkeet. Adlibris-konsernin liikevaihto on yli 200 miljoonaa euroa. Konserniin kuuluu noin 200 työntekijää.


About Adlibris Finland Oy

Adlibris.com - Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa! 10 000 000 kirjaa, toimistotarvikkeet, askartelu- ja käsityötuotteet sekä lelut ja lastentarvikkeet Nopea toimitus - Edulliset hinnat

Contacts

Linnea Wiklund
Head of People & Culture
Linnea Wiklund