2021-09-29 20:51Bloggpost

För trettonde gången och i ett nytt hus

Berättarfestivalen i Skellefteå, 18-24 oktober 2021. Foto: LisaLove Bäckman.Berättarfestivalen i Skellefteå, 18-24 oktober 2021. Foto: LisaLove Bäckman.

Robert Herrala är avdelningschef på Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern. En av Berättarcentrums viktigaste uppdrag är att fungera som huvudarrangör för den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå som arrangerats sedan 2009. Så här skriver Robert i den inledande texten i årets programtidning:

När man har arrangerat Berättarfestival tolv gånger tidigare kan man undra om det fortfarande känns spännande och lite osäkert hur det ska bli den trettonde gången? Ni vet uttrycket ”det går tretton på dussinet”. Det är ett så kallat idiom som beskriver någonting mycket vanligt eller överflödigt. 

Men nej - vi är själva förvånade över att Berättarfestivalen 2021 känns som om vi ska göra det för allra första gången! Hur kan det komma sig? 

Det finns förstås ett antal förklaringar. 

Vi har ett sprillans nytt Sara kulturhus där vi ska genomföra väldigt många av arrangemangen. Kommer huset att motsvara eller rent av överträffa våra förväntningar? 

Vi befinner oss i en postpandemisk tillvaro – hoppas jag! Ifjol blev det en väldigt rumphuggen festival med stora publikbegränsningar. Begränsningar finns även i år men vi hoppas innerligt att situationen ska förbättras före invigningen den 18 oktober. 

Tillsammans med ett 50-tal medarrangörer runtom i hela skelleftebygden presenterar vi i år fler programpunkter än någonsin. Vi hoppas och tror på goda förutsättningar så att publiken ska känna sig trygga och välkomna. 

Så mycket berättarkraft och lyssnarglädje som ryms i årets festival har vi nog aldrig upplevt förut.

Berättarfestivalen i Skellefteå är numera ett kulturevenemang där vi inkluderar även musik, dans och andra konstnärliga uttryckssätt i programmet. Inte för att ”allt är berättande” men för att det finns så många konstnärer som förmedlar starka berättelser via fler uttryck än bara ord. Vi har genom åren vidgat vår syn på vilken typ av program som kan finnas med i festivalen. Det känns oerhört spännande att fortsätta det arbetet framöver. 

Det tog oss alltför många år att få till det men nu är Barnens berättarfestival en självklar del av programmet. Det västerbottniska berättandet har många gånger handlat om livet “förr i ti´n” men varvas nu allt oftare med det samtida. Vi inspireras av barns förmåga att alltid vara här och nu, att med liv och lust berätta om vad de upplever i sina liv. Det är ju de ungas berättarglädje som ska föra oss in i framtiden!  

Ni ser, det finns mycket att se fram emot och en sak är säker. Så mycket berättarkraft och lyssnarglädje som ryms i årets festival har vi nog aldrig upplevt förut. 

Hela arrangörsgruppen hälsar publik och medverkande varmt välkomna till den trettonde Berättarfestivalen! 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Robert Herrala
Avdelningschef, Nordiskt Berättarcentrum
Robert Herrala