2019-03-14 05:52Pressrelease

Vandra till Skånes mest gåtfulla platser i ny guidebok

Bokomslag: Trollskog och älvdans i Skåne Bokomslag: Trollskog och älvdans i Skåne

I Trollskog & älvdans i Skåne — Vandra till gåtfulla platser skildras ett 40-tal av Skånes mest sägenomspunna platser som alla ligger vid ett av landskapets vandringsstråk. Utöver skrönor och mustiga historielektioner ger författaren Caroline Alesmark information om sträckan som leder dig till respektive ställe, inklusive exakta koordinater.

— Att med kamera och skrivblock besöka geografiska platser är något av det absolut roligaste jag vet. Dels att rent konkret uppleva dem, dels att söka källor som beskriver vad som genom historien har hänt just där. Att slå i böcker, leta på nätet och prata med människor är enormt kul. Om du liksom jag fascineras av kulturhistoria och dessutom tycker om att vara ute i naturen, ja då är detta boken för dig, säger Caroline Alesmark.

I boken kan man också läsa om ond bråd död, mystiska stenformationer, gamla sägner och skrönor om jättar, försmådda unga älskare och listiga bondmoror. Om man väljer att tro på det eller ej är dock upp till en själv, men visst drar det ilningar nerför ryggen på vissa platser.

Caroline gav 2018 ut boken Vandringar på Skåneleden tillsammans med Kenneth Joelsson och det är en av många böcker om Skåne som Caroline varit inblandad i. Trollskog & älvdans i Skåne är en förlängning av hennes intresse för såväl vandring i Skåne som myter, mytologi och folktro.

“Utsikten från bergknallen Natthalls topp är nästan överjordiskt vacker. Nere i dalgången rinner Rönne å som en ringlande orm. Uppifrån höjden kunde man tidigt upptäcka människor som närmade sig på ån, både vänner och fiender. Hall betyder höjd men också häll eller berg som gått i dagen, däremot är det oklart vad ledet natt syftar på. Kanske på att det kan bli skumt bland stenblocken? Platsen med den höga klippan och den slingrande ån i dalgången har satt människors fantasi i rörelse genom årtusenden, utsiktspunkten är laddad med mystik och som gjord för en filminspelning eller fantasyroman.”
— ur boken. 

Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare. Caroline har tidigare gett ut boken Gåtfulla Skåne tillsammans med Polgara Järnefelt. Hon har även skrivit guideboken Vandra Skåneleden och appen Vandra i Skåne tillsammans med Kenneth Joelsson.

 
Boken utkommer den 22 mars 2019. 
 
 
Presskontakt: 
Rebecca Törnroos, Gul PR 
+46 736 43 74 09


About Roos & Tegnér

Roos & Tegnér grundades 2006 och är ett ledande fackboksförlag. Vi tror att ord kan göra skillnad. Att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. När vi beskriver oss själva använder vi ofta ord som personliga, flexibla, utmanade och moderna. Våra författare är spridda över Sverige och våra utgivningsområden är främst trädgård, affärslitteratur, resor, pyskologi, ekonomi, inredning, personlig utveckling, biografier och humor.

Contacts

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos